Μενού Κλείσιμο

Καραβόσταμο Ικαρίας

 

Το Καραβόσταμο είναι παραθαλάσσιο χωριό της Βόρειας Ικαρίας που περιτριγυρίζεται από πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Ονομάζεται και «Καραβοστάσι», διότι αποτελούσε σημαντικό αγκυροβόλιο των πλοίων στο νησί. Είναι από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα χωριά της Ικαρίας, με περισσότερους από 400 κατοίκους.

Το χωριό απλώνεται ομοιόμορφα και αμφιθεατρικά από τη θάλασσα μέχρι και το βουνό της οροσειράς του Αθέρα (Πράμνος), του οποίου η ψηλότερη κορυφή το Καμπί, φτάνει τα 1.037 μέτρα. Έχει πλούσια βλάστηση και γόνιμο έδαφος. Υπάρχουν πολλές μουριές (συκαμινιές, στην τοπική διάλεκτο), κυπαρίσσια, πλατάνια, ενώ οι επιφάνειες του βουνού καλύπτονται από μεγάλους θάμνους.

Οι κάτοικοι του Καραβόσταμου διατηρούν μέχρι σήμερα, ορισμένες παραδόσεις. Κάποιες από αυτές είναι η ξήρανση των σύκων στον ήλιο, η παραγωγή και αποθήκευση κρεμμυδιού, καθώς και η παραγωγή ξηρών καρπών. Επίσης, διατηρείται ένα καμίνι, όπου παράγεται κάρβουνο, από τα λίγα που λειτουργούν ακόμα στην Ικαρία, η οποία παλιότερα φημιζόταν για την παραγωγή κάρβουνου στο Αιγαίο. Διατηρούνται ακόμη αρκετοί παλιοί νερόμυλοι, που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν οι ντόπιοι. Τέτοιοι νερόμυλοι μπορούν να βρεθούν στο φαράγγι του ποταμού Άρη, μέσα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον που γοητεύει λίγο πιο πίσω από την παραλία στην περιοχή Εξάλημα, στις καταπράσινες χαράδρες του χωριού και στον ποταμό Μήλιο όπου ο νερόμυλος είναι άνω των 200 ετών.

Η παραδοσιακή «Πηγή του Καλίκα», η Άνοιξη της Καλίκας, βρίσκεται ακριβώς έξω από τον κεντρικό δρόμο σε ένα μαγευτικό καταπράσινο τοπίο. Ιστορικά ήταν ο κεντρικός τόπος συνάντησης των χωρικών, όπου γέμιζαν τις στάμνες τους με νερό, έπλεναν τα ρούχα τους, ξεκουράζονταν και συζητούσαν θέματα του χωριού.

Στο Καραβόσταμο βρίσκονται δύο παραλίες, μία στη συνοικία Γιαλό και ο «Άρης Ποταμός», γεμάτη «λελέκια», όπως τα αποκαλούν οι Καριώτες, δηλαδή βότσαλα με καμπύλες,

Χαρακτηριστικό έθιμο του χωριού, αποτελεί ο αφανός, ένα πασχαλινό έθιμο, οπότε και γίνεται το κάψιμο του σωρού. Το έθιμο αυτό πάει έναν αιώνα πίσω, όταν η πάνω και η κάτω ενορία έκαναν ξεχωριστά Ανάσταση και οι δύο εκκλησίες ανταγωνίζονταν ποια περιοχή θα φωτιστεί περισσότερο, ποιου αφανού η φλόγα θα φαίνεται μεγαλύτερη, όταν ακόμα το ηλεκτρικό δεν είχε φτάσει. Έτσι, στον Αφανό, ανταγωνίζονται οι δύο ενορίες του χωριού, οι «Πανωτικοί» και οι «Κατωτινοί» με στόχο να κάψει ο αφανός τους περισσότερη ώρα και να υπερτερεί σε όγκο. Παράλληλα, άλλες ομάδες φτιάχνουν τον Ιούδα και τον καίνε κι αυτόν στο σωρό από τις αστοιβές, τοποθετώντας μέσα και διάφορα βεγγαλικά, ώστε να δημιουργείται ένα υπερθέαμα. Ο Αφανός δε μένει ποτέ μόνος του, φυλάσσεται όλη  τη μέρα και όλη τη νύχτα. Πλέον, δεν καίγονται ταυτόχρονα και το μεγάλο γεγονός του χωριού διαιρείται σε δύο νύχτες, με τον πρώτο αφανό να καίγεται το Μεγάλο Σάββατο όταν ηχήσουν οι καμπάνες της Ανάστασης και τον δεύτερο το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα.

Στο Καραβόσταμο γίνονται τρία πανηγύρια, στις γιορτές των Αγίων Αναργύρων, της Αγίας Παρασκευής και της Κοίμησης της Θεοτόκου, καθώς και μια ψαροπανήγυρη στην παραλία του χωριού στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

 

Φωτό: http://www.island-ikaria.com/villages/Karavostamo