Μενού Κλείσιμο

Ζώνη Αρκαδίας

Η Ζώνη είναι ένα μικρό χωριό του Δήμου Μεγαλόπολης χτισμένο σε υψόμετρο 500 μ. Έχει λιγοστούς μονίμους κατοίκους (74 σύμφωνα με την απογραφή του 2011) που ασχολούνται με τη γεωργία και κτηνοτροφία.

Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Ζωνάτι και το 1837 ήταν η έδρα του Δήμου Βερένθης. Το 1840 έγινε συγχώνευση των Δήμων της επαρχίας και η Ζώνη εντάχθηκε στο Δήμο Γόρτυνος. Το 1912 έγινε αυτόνομη Κοινότητα και από το 1928 μετονομάστηκε σε Ζώνη.

Στην είσοδο του χωριού υπάρχει μία θαυμάσια εκκλησία, ο Aη-Δημήτρης με ένα υπέροχο  πετρόχτιστο καμπαναριό που αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Ζώνη. Ο περίβολός της προσφέρει υπέροχη θέα στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης και το Λύκαιο. Πολλά από τα σπίτια του χωριού είναι ανακαινισμένα, ενώ υπάρχουν και παραδοσιακά πετρόκτιστα κτίσματα. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται το στολίδι του, η όμορφη πλατεία με τα δύο αιωνόβια πλατάνια, που το καλοκαίρι προσφέρουν δροσιά και παχύ ίσκιο στους επισκέπτες της, και την πέτρινη παραδοσιακή βρύση. Η πλατεία έχει πέτρινη πλακόστρωση και πέτρινες ζαρντινιέρες, ενώ παραδοσιακοί φανοστάτες φωταγωγούν τον χώρο τα βράδια.

Η διατήρηση του παραδοσιακού χρώματος της Ζώνης σε συνδυασμό με το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον με δάση από βελανιδιές και ελαιώνες, την κάνουν ένα χωριό μοναδικής ομορφιάς και ιδανικό τόπο προορισμού για όσους αναζητούν χαλαρούς ρυθμούς κοντά στη φύση.

 

Φωτό: Η όμορφη πλατεία της Ζώνης http://zounati.com/ (Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Ζώνης Αρκαδίας)