Μενού Κλείσιμο

Ξηροπήγαδο Αρκαδίας

To Ξηροπήγαδο είναι παλιό ψαροχώρι της Κυνουρίας, χτισμένο στους πρόποδες της βορειοανατολικής πλευράς του όρους Ζάβιτσα. Ανήκει στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και είναι το πρώτο παραθαλάσσιο χωριό της Αρκαδίας που συναντάει κάποιος που έρχεται από την Αργολίδα, επάνω στον οδικό άξονα Άστρους-Λεωνιδίου. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει τουριστική ανάπτυξη.

Το Ξηροπήγαδο (ξερό πηγάδι) πήρε το όνομά του από κάποιο ξερό πηγάδι, μάλλον στην περιοχή «Χάνια». Οι ντόπιοι πριν εγκατασταθούν στο παραλιακό μέρος του χωριού ζούσαν σε μικρούς ορεινούς οικισμούς. Ο κάθε οικισμός έφερε την ονομασία ανάλογα με το επώνυμο της οικογένειας που τον κατοικούσε, όπως: Καραμπατσέϊκα, Κοτσιβέϊκα, Μακρέϊκα, Τσουλέϊκα, Χασαπέϊκα κ.ά. Σήμερα αυτοί οι οικισμοί δεν κατοικούνται και είναι χωράφια όπου καλλιεργούνται κυρίως ελαιόδεντρα. Οι κάτοικοί του (353 σύμφωνα με την απογραφή του 2011) ασχολούνται με τη γεωργία, κυρίως την ελαιοκομία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό.  Το χωριό έχει ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες. Η κεντρική παραλία έχει ωραία αμμουδιά και καθαρή θάλασσα, ενώ μετά τον μικρό μώλο υπάρχουν αρκετές ερημικές παραλίας.

Σπάνιο φυσικό αξιοθέατο κοντά στο χωριό είναι ο «Ανάβαλος Ξηροπήγαδου» (Λιλέικο μάτι ή μάτι του Λιλή) όπου, στην περιοχή Λιλέικα, στα 150 μέτρα από την ακτή, μέσα στην θάλασσα, και σε 80 μέτρα βάθος, αναβλύζει άφθονο γλυκό νερό. Η προέλευσή του είναι οι καταβόθρες του Παρθενίου και του Μαντινειακού κάμπου.

 

Φωτό: https://mapio.net/pic/p-121407164/