Μενού Κλείσιμο

Ξηροκαρύταινα Αρκαδίας

Η Ξηροκαρύταινα είναι χτισμένη σε μια ορεινή τοποθεσία στην ανατολική πλευρά του Αφροδισίου Όρους, σε υψόμετρο περίπου 860 μ., κοντά στην τεχνητή Λίμνη Λάδωνα. Χωροθετείται στο βόρειο τμήμα της Αρκαδίας και ανήκει στον Δήμο Γορτυνίας, ευρισκόμενη κοντά στα όριά του με την Αχαΐα. Έχει τη φήμη του χωριού που δεν πατήθηκε από Τούρκικο ποδάρι.

Οι εκκλησίες του χωριού είναι ο Αϊ Γιάννης ο Πρόδρομος, προστάτης του χωριού, ο Αϊ Γιώργης, και η Παναγία, ξωκλήσι στην περιοχή του κάμπου, ένα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα αφιέρωμα στην «Τιμία Ζώνη», που γιορτάζει στις 31 Αυγούστου. Φιλοξενεί πολλούς ντόπιους και ξένους προσκυνητές, όταν γίνεται το τοπικό πανηγύρι.

Από τα λακκώματα, το «θρυλικό βουνό», μπορεί κάποιος να θαυμάσει ολόκληρη τη λίμνη του Λάδωνα και να αντικρίσει τα πανύψηλα βουνά της Πελοποννήσου: Μαίναλο, Χελμό και Ερύμανθο. Ακόμα  και το Kατάκωλο φαίνεται στο τέλος του ορίζοντα.

Στον Αϊ-Θεόδωρο – Κορακοφωλιά και στην πλαγιά προς τη Στρέζοβα (Δάφνη) βρίσκεται το πανέμορφο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, που ανήκει στη Δάφνη (πρόσβαση από Δάφνη). Από τη θέση «στροφή» πριν από τον κάμπο η θέα του Λάδωνα είναι πανοραμική.

Από τον Αϊ-Βλάση – Παλιοχώρι, με θέα προς τη λίμνη του Λάδωνα, ένα υπέροχο μονοπάτι οδηγεί ύστερα από διαδρομή μισής ώρας στην πηγή Κανελλάκι, όπου πάνω από την πηγή υψώνεται λόφος με αρχαία τείχη (Κάστρο), για τα οποία κάνει αναφορά ο Παυσανίας.

 

 

Φωτό: https://www.kalimera-arkadia.gr/gortynia/item/57726-pros-ksirokarytaina.html