Μενού Κλείσιμο

Βυζίκι Αρκαδίας

Το Βυζίκι είναι χτισμένο σε πλαγιά λόφου μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον, σε υψόμετρο 750 μέτρων. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και αριθμεί 232 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Η κύρια απασχόληση είναι η κτηνοτροφία (κυρίως αιγοπρόβατα) και δευτερευόντως η γεωργία.

Η πρώτη γραπτή αναφορά στο Βυζίκι γίνεται σε μια διαθήκη του 1688. Η περιοχή ήταν στα χρόνια της Φραγκοκρατίας κέντρο της βαρωνίας της Άκοβας και εκείνη την εποχή γνώρισε μεγάλη ακμή. Η προσφορά των κατοίκων στην επανάσταση του 1821 ήταν πολύ μεγάλη. Στα ερείπια, μάλιστα, ενός κτιρίου του χωριού υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα που αναγράφει ότι εκεί λειτουργούσε αρτοποιείο για την τροφοδοσία των αγωνιστών. Το 1826 το χωριό κάηκε από τον Ιμπράημ.

Το χωριό έχει πολλά καλοδιατηρημένα πετρόκτιστα σπίτια και δύο όμορφες εκκλησίες, του Αγίου Νικολάου και της Κοίμησης. Σε παραδοσιακό κτίριο στεγάζεται Λαογραφικό Μουσείο με συλλογή αντικειμένων λαϊκής τέχνης που συγκεντρώθηκαν από τους κατοίκους του χωριού.

Κοντά στο Βυζίκι σώζονται ερείπια από τους τρεις μισογκρεμισμένους πύργους του περίφημου Φράγκικου Κάστρου της Άκοβας, του 13ου αιώνα. Η Άκοβα αποτελούσε μια ισχυρή βαρωνία που ίδρυσε στην Πελοπόννησο ο Γοδλεφρείδος Βιλεαρδουίνος. Το Φρούριο καταστράφηκε από τους Τούρκους τον 15ο αιώνα. Στη νότια πλευρά του κάστρου βρίσκεται η εκκλησία του Ευαγγελισμού, που η φήμη της είναι τόσο μεγάλη ώστε να συγκεντρώνει προσκυνητές από όλη τη βόρειοδυτική Γορτυνία κατά τις δύο θρησκευτικές πανηγύρεις. Επίσης, η γύρω φύση και η θέα προς τη νότια κοιλάδα με το Λιαπόρεμα και τα Λαγκαδινά βουνά στο βάθος, γοητεύουν τον επισκέπτη.

Κάθε χρόνο, τον Αύγουστο, διοργανώνεται από τον δραστήριο Σύλλογο Βυζικιωτών πολυήμερο φεστιβάλ, το φεστιβάλ της Άκοβας, με πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις και χορούς που κορυφώνεται το Δεκαπενταύγουστο. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης γυμναστικές επιδείξεις και αθλητικούς αγώνες με συμμετοχή νέων από όλη τη γύρω περιοχή.

 

Φωτό: http://vyziki.gr/index.php