Μενού Κλείσιμο

Βλαχορράπτης Αρκαδίας

Χτισμένο αμφιθεατρικά σε πετρώδη και καταπράσινη τοποθεσία, το χωριό Βλαχορράπτης (ή Βλαχορράφτη ή Μάραθα) είναι ένας οικισμός που αποτελεί δείγμα της παραδοσιακής γορτυνιακής αρχιτεκτονικής. Παλιά πετρόχτιστα σπίτια με χαγιάτια, μικρά παράθυρα και αυλές με κεραμοσκέπαστες πόρτες. Βρίσκεται κοντά στο φαράγγι του Λούσιου, ενώ σε μικρή απόσταση από το χωριό περνά και ο Αλφειός ποταμός, φυσικό σύνορο με την Ηλεία. Υπάγεται στον Δήμο Μεγαλόπολης και σήμερα έχει λίγους μόνιμους κατοίκους.

Το σημερινό χωριό πήρε το όνομά του από κάποιον ποιμένα που έραβε βλάχικα ρούχα, ο οποίος ήταν και ο πρώτος οικιστής της περιοχής. Ο Παυσανίας, ωστόσο, αναφέρει την αρχαία πόλη Μάραθα, η οποία ταυτίζεται με την τοποθεσία «Μαραθιά», του Βλαχορράπτη. Στην κορυφή λόφου σε υψόμετρο 650 μ. με δεσπόζουσα θέση και ορατότητα μέχρι και το Ιόνιο πέλαγος, σώζονται σκόρπιες πελεκητές πέτρες και ίχνη παλαιών κτισμάτων. Στην θέση αυτή βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Το αρχαίο φρούριο επί του υψώματος του Αγίου Νικολάου είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Στο χωριό ξεχωρίζει η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, περίτεχνο έργο Λαγκαδινών μαστόρων. Μπροστά της έχει φτιαχτεί ηρώο προς τιμή των πεσόντων στους βαλκανικούς πολέμους, στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και στην Εθνική Αντίσταση. Στην είσοδο του χωριού λειτουργεί μικρό λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου, καθώς και ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Δημητρίου. Δίπλα βρίσκεται η  πλατεία του Βλαχορράπτη, με τις προτομές των μελών της μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας των Αγγελοπουλαίων, η οποία κατάγεται από το χωριό. Τα μέλη της, και ιδιαίτερα ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, είναι ευεργέτες του χωριού και της ευρύτερης περιοχής, αφού με την πλουσιοπάροχη χρηματοδότησή τους έγιναν πολλά σημαντικά κοινωφελή έργα.

Σε απόσταση 4 περίπου χιλιομέτρων από το χωριό βρίσκεται το μονότοξο γεφύρι του Κούκου, χτισμένο κι αυτό από τους μαστόρους που έχτισαν την Αγία Τριάδα. Είναι φτιαγμένο σε μια μαγευτική τοποθεσία στον Αλφειό ποταμό, στο πιο στενό βραχώδες πέρασμα και ένωνε τη Γορτυνία με την Ολυμπία. Είναι έργο του 1880, έχει ύψος 34 μέτρα και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.

 

Φωτό: http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/places/blahor.htm