Μενού Κλείσιμο

Βάστα Αρκαδίας

Το Βάστα είναι ένα χωριό της Αρκαδίας, κοντά στα σύνορα με τη Μεσσηνία, χτισμένο σε υψόμετρο 860 μέτρων στις νότιες, καταπράσινες πλαγιές του Λύκαιου. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Μεγαλόπολης και είναι γνωστό για το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας που αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Αρκαδίας.

Η εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας αποτελεί μοναδικό φαινόμενο, καθώς δεκαεφτά πελώρια δένδρα είναι φυτρωμένα πάνω στη στέγη της, ενώ από τα θεμέλιά της αναβλύζουν τα νερά ενός κεφαλαριού.  Η εκκλησία κτίστηκε μεταξύ του 1050-1100 προς τιμήν της οσιομάρτυρος Θεοδώρας. Βρίσκεται σε μια κατάφυτη ειδυλλιακή ρεματιά με πυκνό δάσος από θεόρατες βελανιδιές. Το φαινόμενο με τα δένδρα στη σκεπή πρέπει να οφείλεται στο ότι η εκκλησία είναι πέτρινη και θολωτή με αρκετή περιεκτικότητα σε χώμα. Σε αυτό το λίγο χώμα φύτρωσε αρχικά ένα πουρνάρι που σιγά-σιγά μεγάλωσε και έριξε και τους δικούς του καρπούς. Έτσι πάνω στην οροφή της εκκλησίας φύτρωσαν αρκετά πουρνάρια, σφεντάμια και κοκορεβιθιές. Η παράδοση αναφέρει ότι η Οσία Θεοδώρα εκτελέστηκε σε αυτήν την τοποθεσία και ότι πριν πεθάνει ζήτησε, «Το σώμα μου να γίνει ναός, τα μαλλιά μου δέντρα και το αίμα μου ποτάμι».

Σε μικρή απόσταση από την εκκλησία, ακολουθώντας το κεφαλάρι, είναι η θέση «Νερόμυλος», μαγευτική τοποθεσία πνιγμένη στο πράσινο. Στη θέση του παλιού νερόμυλου υπάρχει σήμερα εξοχικό κέντρο. Ο μηχανισμός, όμως, του νερόμυλου έχει αποκατασταθεί από τους ιδιοκτήτες και λειτουργεί κανονικά. Η εκκλησία προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητών και επισκεπτών. Γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου.

 

 

 

Φωτό: Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας Βάστας με τα δέντρα στη σκεπή του

https://www.megalopoli.gov.gr/component/k2/33-monastiria-ekklisies/159-agia-theodora