Μενού Κλείσιμο

Βάγγος Αρκαδίας

Το χωριό Βάγγος (ή του Βάγγου) είναι ένα μικρό ορεινό χωριό που βρίσκεται στις νότιες οροσειρές του Μαινάλου, σε υψόμετρο 800 μέτρων, σε κατάφυτη τοποθεσία. Υπάγεται στον Δήμο Μεγαλόπολης και έχει, πια, λιγοστούς κατοίκους που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την προέλευση του ονόματος του χωριού ούτε για την περίοδο της ίδρυσής του. Εικάζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή κατοικούσαν νομάδες κτηνοτρόφοι και συγκεκριμένα στην Κάτω Χώρα, στα Σιώματα, στου Παπά τη Λάκκα και στο Παλαιόκαστρο. Σημάδια της παρουσίας τους, όπως τεχνικές πέτρες, υλικά, οικιακά σκεύη, πιθάρια, κεραμίδια, νομίσματα κ.α. έχουν βρεθεί κατά καιρούς από τους γεωργούς της περιοχής. Κάποιοι από αυτούς τους νομάδες δέθηκαν με τον τόπο και συγκεντρώθηκαν στην σημερινή θέση του Βάγγου όπου έφτιαξαν τα πηγάδια, την βρύση και τις εκκλησίες του χωριού.

Από του Βάγγου απλώνεται μπροστά στον επισκέπτη μια υπέροχη θέα πέρα που φτάνει ως τον Πάρνωνα, τον Ταΰγετο, τα βουνά της Ιθώμης, το Λυκόδημο, το Λύκαιο, την Ηλεία μέσα από την κοιλάδα του Αλφειού και τη νότια πλευρά του Μαινάλου. Την περιοχή διασχίζει ο ποταμός Ελισσώνας. Μάλιστα το χωριό αποτελεί σημείο αφετηρίας ή κατάληξης μιας ενδιαφέρουσας διαδρομής μέσα από το φαράγγι του ποταμού (Μπαρμπουσάνα) που ξεκινά από την περιοχή του χωριού Τσελεπάκος.