Μενού Κλείσιμο

Βάχλια Αρκαδίας

Η Βάχλια είναι ορεινό γραφικό χωριό του Δήμου Γορτυνίας, χτισμένο σε καταπράσινη πλαγιά του Αφροδισίου Όρους, πάνω από μια όμορφη ρεματιά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 640 μ. και χωρίζεται σε δύο οικισμούς: τη Βάχλια και την Πέρα Βάχλια. Απέχει 5 χλμ από το Φράγμα του Λάδωνα και 6 χλμ από την Κοντοβάζαινα.

Μέσα στο χωριό υπάρχει οχυρωματικό διώροφο κτίσμα με πολεμίστρες, γνωστό ως Πύργος του Αγά, που σήμερα είναι κατοικία. Ανάμεσα στους δύο οικισμούς του χωριού, στη θέση ρέμα του Κούκου, υπάρχει λιθόκτιστο τοξωτό γεφύρι και δίπλα του σώζεται σε καλή κατάσταση ο νερόμυλος του Χάντζιου. Στο δρόμο προς Κοντοβάζαινα και μόλις ένα χιλιόμετρο έξω από τη Βάχλια, στη θέση Άρτη, διασώζονται ερείπια αρχαίου οικισμού καθώς και θεμέλια μικρού αρχαίου ναού. Κάποιοι μελετητές πιστεύουν ότι πρόκειται για τις Αρχαίες Θαλιάδες που αναφέρει ο Παυσανίας. Σύμφωνα με τον αρχαίο περιηγητή, η αρχαία κώμη είχε ιερό της Ελευσίνιας Δήμητρας με λίθινα αγάλματα της Κόρης και του Διονύσου. Επίσης έξω από το χωριό βρίσκεται και το ιστορικό μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής, με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Πέρα και κάτω από την Άρτη, στο τέλος του λόφου που τελειώνει σε απότομο γκρεμό, υπάρχει κολλημένο στο βράχο, το ασκητήριο του Αγίου Χαραλάμπους. Απέναντι δε από τη θέση Άρτη, ξεκινά δρόμος που οδηγεί στη Μονή της Αγίας Παρασκευής, χτισμένη σε υψόμετρο 1.045 μ., που χρονολογείται από τα μέσα του 16ου αιώνα και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Πιο πάνω από το μοναστήρι, είναι η βουνοκορφή της Νεραϊδόραχης με πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα.

Κεντρική εκκλησία του χωριού είναι ο Ι.Ν Αγίας Μαρίνας στον κάτω μαχαλά, ενώ αξίζει μία επίσκεψη στον Ι.Ν. Παμμέγιστων Ταξιαρχών, τον αρχαιότερο ναό του χωριού όπου σώζονται σπάνιες τοιχογραφίες και ιερά κειμήλια. Στην Πέρα Βάχλια βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ο ρυθμός της οποίας είναι Βασιλική με τρούλο.

 

Φωτό: https://www.drt915.gr/kalokerines-ekdilosis-sti-vachlia-gortinias/