Μενού Κλείσιμο

Τριποταμιά Αρκαδίας

H Τριποταμιά του Δήμου Γορτυνίας είναι ένα μικρό χωριό κοντά στα όρια της Αρκαδίας με την Ηλεία. Το όνομά της δηλώνει και την τοποθεσία της, αφού είναι χτισμένη στην κοιλάδα του Αλφειού, στις όχθες του ποταμού Ερύμανθου, κοντά στη συμβολή του με τους ποταμούς Αλφειό και Λάδωνα.

Παλιότερα ονομαζόταν Μπέλεσι και με αυτό το όνομα πρωτοεμφανίζεται σε Οθωμανικό κατάστιχο  των χρόνων 1566-1574. Στο ιστορικό αυτό έγγραφο ο Δήμος (Kaza) της Καρύταινας περιλαμβάνει 249 χωριά, μεταξύ των οποίων και του Μπέλεσι, με τρεις οικογένειες και έσοδα 1393 άσπρα (τουρκικά χρήματα). Στην απογραφή του Grimani, το 1700, το Μπέλεσι είχε 15 οικογένειες και
55 συνολικά κατοίκους. Στην απογραφή του Πουκεβίλ το 1815 το Μπέλεσι φέρεται να έχει 150 κατοίκους. Η κορύφωση του πληθυσμού του οικισμού γίνεται το 1951 με τους κατοίκους να φτάνει τους 718. Σήμερα, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 194 κατοίκους.

Μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό και συγκεκριμένα κατά την περίοδο 1845-1870, υπήρξε πρωτεύουσα του τότε Δήμου Θελπούσης αποτελώντας το κέντρο των εξελίξεων, αλλά και το κέντρο της εκπαίδευσης, αφού το μοναδικό δημοτικό σχολείο σε ολόκληρο το Δήμο λειτουργούσε εκεί επί μία περίπου 20ετία, όσο δηλαδή η έδρα του Δήμου ήταν εκεί.

Στην σημερινή Τριποταμιά ξεχωρίζει η εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου με το μνημείο των πεσόντων. Σε έναν λόφο, στην ευρύτερη περιοχή, πιθανολογείται ότι βρίσκεται ο τάφος του Κοροίβου, που ήταν ο πρώτος Ολυμπιονίκης στον αγώνα δρόμου στην πρώτη Ολυμπιάδα, το 776 π.Χ.

 

Φωτό: https://www.greece.com/photos/destinations/Peloponnese/Arkadia/Village/Tripotamia (by takisfarfaras)