Μενού Κλείσιμο

Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης

Το Ζαγκλιβέρι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 270 μέτρων στην περιοχή του Λαγκαδά και σε απόσταση 47 χιλιομέτρων από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η ονομασία του πιθανολογείται ότι δόθηκε από τους Ρωμαίους που βρέθηκαν στην περιοχή για τη μάχη της Λητής προς τιμήν της αρχαίας πόλης Ζάγκλη της Σικελίας. Το δεύτερο συνθετικό εικάζεται ότι προέρχεται απ τη λέξη verus  που σημαίνει όμοιος, γνήσιος.

Στην περιοχή έχουν αποκαλυφθεί τα ερείπια της Μακεδονικής πόλης των Καλλινδοίων όπου είχε στρατοπεδεύσει ο Μέγας Αλέξανδρος πηγαίνοντας προς την Ασία. Σύμφωνα με την παράδοση, μάλιστα, στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται «Χίλια Δέντρα» είχε καρφώσει πασσάλους για να δέσει τα άλογά του και αυτοί ρίζωσαν και έγιναν δέντρα.

Το χωριό θα πρέπει να ιδρύθηκε στα βυζαντινά χρόνια, ενώ η πρώτη εμφάνισή του σε έγγραφο γίνεται σε οθωμανική απογραφή του 1445. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ήταν μικτό χωριό, με Έλληνες και Τούρκους κατοίκους, και ανήκε διοικητικά στο ναχιγιέ (στην περιφέρεια) του Παζαργκιάχ.

Με την καταστολή της επανάστασης της Χαλκιδικής, τον Ιούνιο του 1821το Ζαγκλιβέρι  λεηλατήθηκε και κάηκε από τους Τούρκους. Ως ένας από τους σπουδαιότερους αγωνιστές του Ζαγκλιβερίου αναφέρεται ο Στεριανός Αθανασίου.

Το 1914 εγκαταστάθηκαν στο Ζαγκλιβέρι οικογένειες προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή προστέθηκαν και Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Το χωριό ήταν γενέτειρα της νεομάρτυρος αγίας Ακυλίνας-Αγγελίνας, το σπίτι της οποίας, σε παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο και φιλοξενεί συλλογή λαογραφικών κειμηλίων. Η αγία εορτάζεται στις 27 Σεπτεμβρίου και προς τιμήν της οργανώνονται τα «Ακυλίνεια» με πενθήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Φωτό: https://www.lagadas.net/