Μενού Κλείσιμο

Υστέρνια Τήνου

Τα Υστέρνια, από τα μεγαλύτερα χωριά της Τήνου, μοιάζουν να αιωρούνται πάνω από τη θάλασσα, καθώς είναι χτισμένα αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου Μεροβίγλια. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με διώροφα αρχοντικά με μαρμάρινα υπέρθυρα, ασβεστωμένα σοκάκια που σκιάζονται από μικρές καμάρες και απέραντη θέα προς τα γύρω κυκλαδονήσια.

Η ονομασία των Υστερνίων οφείλεται στο γεγονός ότι παλαιότερα ήταν το τελευταίο χωριό από όπου περνούσε ο αμαξωτός δρόμος. Μία δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι το τοπωνύμιο προέρχεται από την ύπαρξη πολλών στερνών στο χωριό κατά το παρελθόν.

Η ιστορία του χωριού ξεκινά γύρω στο 1600 και φτάνει στο απόγειο της ακμής του τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι τομείς που συνέβαλαν στην ανάπτυξή του ήταν η ναυτιλία και η μαρμαροτεχνία. Τα Υστέρνια ήταν το δεύτερο σημαντικότερο κέντρο μαρμαροτεχνίας μετά τον Πάνορμο και γενέθλιος τόπος σημαντικών γλυπτών όπως οι αδελφοί Μαλακατέ, ο Γεώργιος Βιτάλης, ο Λάζαρος Σώχος και άλλοι. Μαρμάρινα κομψοτεχνήματα που μαρτυρούν το λαμπρό παρελθόν των Υστερνίων είναι η μαρμάρινη πλατεία Γλυνή που δημιουργήθηκε το 1927, το παλιό δημοτικό σχολείο με έτος κατασκευής το 1931 και οι ναοί της Αγίας Παρασκευής (1892), της Αγίας Τριάδας (1816) και της Αγίας Άννας. Στο χωριό λειτουργεί το Μουσείο Υστερνιωτών Καλλιτεχνών όπου ξετυλίγεται η ιστορία της τέχνης του μαρμάρου.

Όμορφο σημείο των Υστερνίων είναι η τοποθεσία με τους μύλους, οι οποίοι χτίστηκαν πριν από το 1900 και έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία. Απέναντί τους υπάρχει ένα σύμπλεγμα από υπέροχα πέτρινα κτίσματα, ένα εκ των οποίων είναι το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, από τα παλαιότερα της Τήνου.

Επίνειο του χωριού είναι ο Όρμος Υστερνίων με τον παραθαλάσσιο οικισμό που είναι γνωστός ως Σχοινάκι. Παλιότερα τα Υστέρνια συνδέονταν με τον Όρμο μέσω ενός μαρμάρινου μονοπατιού.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει θεσμός δύο καλοκαιρινά φεστιβάλ που γίνονται κάθε χρόνο στα Υστέρνια συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον του κόσμου. Το πρώτο είναι το Isternia Tinos/Zig Zag Festival όπου γλύπτες, ζωγράφοι, εικαστικοί και μουσική παρουσιάζουν τα έργα τους και το δεύτερο είναι το Στέρνα Fringe, μια γιορτή τεχνών ελεύθερου πνεύματος με μουσική, χορό, θέατρο, ομιλίες, παιχνίδια, βιωματικά σεμινάρια, περιπάτους και εκθέσεις.

Φωτό: https://tinosecret.gr/