Μενού Κλείσιμο

Υψηλομέτωπο Λέσβου

Το Υψηλομέτωπο είναι ένα πολύ μικρό αλλά πανέμορφο, γραφικό χωριό της Μυτιλήνης, χτισμένο στο βόρειο τμήμα του νησιού, μέσα στο πράσινο, σε υψόμετρο 400 μέτρων. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης και κατοικείται από ελάχιστους κατοίκους.

Όλο το Υψηλομέτωπο έχει υπέροχα πέτρινα σπίτια που ξεπροβάλλουν ανάμεσα από τα πλακόστρωτα δρομάκια. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται ο ναός του Ταξιάρχη που χρονολογείται από το 1807 και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Είναι τρίκλιτη βασιλική με τρεις κόγχες, τρεις Άγιες Τράπεζες και θαυμάσιο ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο. Εκεί που κάποτε ήταν ο τούρκικος μαχαλάς στέκει ακόμα ερειπωμένος ο Μιναρές, το τούρκικο λουτρό και η πηγή του Ασλάνη με το καθάριο νερό της ανάμεσα σε θεόρατα πλατάνια. Στην πλατεία βρίσκεται το σήμα-κατατεθέν του χωριού, η κρήνη με τα νερά που περνούν μέσα από πέτρινα λιονταράκια. Όμορφο εκκλησάκι με μεγάλο καμπαναριό είναι αφιερωμένη στον Νεομάρτυρα Άγιο Κωνσταντίνο του εξ Αγαρηνών, ο οποίος γεννήθηκε στο χωριό από μουσουλμάνους γονείς, βαφτίστηκε χριστιανός μετά τη βίωση ενός θαύματος και βρήκε μαρτυρικό θάνατο στην Κωνσταντινούπολη το 1819. Η μνήμη του εορτάζεται στις 2 Ιουνίου, ημέρα του μαρτυρίου του, με θρησκευτικές εκδηλώσεις και λιτάνευση της εικόνας του στους δρόμους του χωριού.

Κοντά στο Υψηλομέτωπο βρίσκονται τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Αγίου Δημητρίου που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα. Σήμερα έχει χτιστεί εκεί νέο ομώνυμο εκκλησάκι με τα αρχιτεκτονικά μέλη της παλιάς εκκλησίας εντοιχισμένα ή διάσπαρτα στο πάτωμα του εσωτερικού του και μικρά τμήματα που έχουν απομείνει από το ψηφιδωτό δάπεδο. Επάνω στις κιονοστοιχίες των κλιτών υπάρχουν μικρότερες, γεγονός που μαρτυρά την ύπαρξη γυναικωνίτη και υπερώων, ενώ τα ερείπια των γύρω κτισμάτων αποδεικνύουν την ύπαρξη μοναστηριακού συγκροτήματος που κάποτε άκμασε στην περιοχή.

Φωτό: https://www.stonisi.gr/