Μενού Κλείσιμο

Ξηροκάμπι Λακωνίας

Το Ξηροκάμπι, το λακωνικό κεφαλοχώρι που είναι χτισμένο στις ανατολικές υπώρειες του Ταΰγετου αποτελεί ορμητήριο προς την κορυφή του, τον Προφήτη Ηλία ή Ταλετόν ή Πυραμίδα. Είναι ένα ωραίο, ιστορικό χωριό που απέχει 14 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη, την πρωτεύουσα της Λακωνίας.

Εδώ βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα γεφύρια της Ελλάδος που χτίστηκε στα ρωμαϊκά χρόνια, στα τέλη του 1ου π.Χ. αιώνα, πάνω στη «βασιλική οδό» που ένωνε τη Σπάρτη με το τότε λιμάνι της την Καρδαμύλη. Η τοπική παράδοση συνδέει το λίθινο μονότοξο γεφύρι με διάφορους μύθους. Λέγεται ότι από εκεί πέρασαν ο Πάρης και η ωραία Ελένη κατευθυνόμενοι προς το νησάκι Κρανάη του Γυθείου και αργότερα ο Τηλέμαχος για να πάει στη Σπάρτη και να ρωτήσει τον Μενέλαο για τον πατέρα του τον Οδυσσέα.

Το χωριό διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα καθώς σώζονται αρκετά αξιόλογα κτίρια του 19ου αιώνα. Αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία είναι οι βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Βασιλείου και του Οσίου Νίκωνος. Σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την κεντρική πλατεία του χωριού στέκει μια υπεραιωνόβια ελιά που η περίμετρός της ξεπερνά τα 12 μέτρα.

Κοντά στο Ξηροκάμπι, στον λόφο του Αγίου Βασιλείου, έχει έρθει στο φως μυκηναϊκό ανάκτορο με εντυπωσιακά κτίρια με τοιχογραφίες που είναι χτισμένα γύρω από μια μεγάλη κεντρική αυλή, καθώς και τάφοι μυκηναϊκού νεκροταφείου.

Οι λάτρεις της φύσης, εκτός από την ανάβαση στον Ταΰγετο, πρέπει να επισκεφτούν το κοντινό φαράγγι του Ανακώλου, ένα εξαίσιο μέρος με πηγές, καταρράκτη και μικρές μίνες-λούμπες, συστάδες δέντρων και βραχώδεις σχηματισμούς. Το φαράγγι με τα 20 είδη βλάστησης που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000 και εκτός από τα πεζοπορικά μονοπάτια, μπορεί κάποιος να το διασχίσει και οδικώς. Στην άκρη του φαραγγιού βρίσκεται η μεσαιωνική Κουμουστά, ένας μικρός οικισμός με λιθόκτιστα καλντερίμια, πέτρινα σπίτια, μια ωραία πλατεία με μαρμάρινες βρύσες και βυζαντινά εκκλησάκια.

Ιδιαίτερα δημοφιλές στην περιοχή είναι το Ξηροκαμπίτικο καρναβάλι όπου κάθε χρόνο διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν παρέλαση αρμάτων, χορό, φαγητό, αερόστατα και πολλές άλλες εκπλήξεις. Επίσης, κάθε καλοκαίρι φιλοξενούνται θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες στο υπαίθριο αμφιθέατρο που βρίσκεται κοντά στο αρχαίο γεφύρι.