Μενού Κλείσιμο

Βρύσες Λασιθίου Κρήτης

Οι Βρύσες βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του όρους Καβαλαρά, στα νότια της κοιλάδας του Μιραμπέλλου. Είναι χτισμένες σε υψόμετρο 400 μέτρων μέσα σε ένα καταπράσινο φυσικό τοπίο. Μέσα από το χωριό περνά ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει τη Νεάπολη ‒από την οποία απέχει 3 χιλιόμετρα‒ με το Οροπέδιο Λασιθίου.

Πιθανολογείται ότι η περιοχή κατοικήθηκε από Μινωίτες που ανέβηκαν στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία πάνω από το σημερινό χωριό για να ξεφύγουν από τους Δωριείς. Αρχαιολογικά ευρήματα εκείνης της εποχής εκτίθενται σήμερα στα Μουσεία Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου.

Κατά την περίοδο της Κρητικής Επανάστασης, στις 6-7 Αυγούστου 1867, έγινε στις Βρύσες μεγάλη μάχη κατά την οποία οι Τούρκοι ηττήθηκαν και υποχώρησαν προς τη Νεάπολη. Κάθε χρόνο γίνεται εορτασμός της επετείου της ιστορικής αυτής μάχης.

Αξιοθέατα του μικρού χωριού αποτελούν η Βρύση που είναι χτισμένη το 1887 και ο ναός του Αφέντη Χριστού που χρονολογείται από το 1863. Ο ναός έχει εντυπωσιακές καμάρες και διαθέτει  εξαιρετικά ξυλόγλυπτα τέμπλα με πληθωρική διακόσμηση, όπως η Άμπελος, ελισσόμενοι βλαστοί με φύλλα, άνθη, κλαδιά και καρπούς, παραστάσεις ζώων, πτηνών, δρακόντων κ.λπ.

Όμορφο σημείο είναι ο λόφος του Προφήτη Ηλία με το γραφικό εκκλησάκι που προσφέρει πανοραμική θέα στην κοιλάδα του Μιραμπέλλου.

Φωτό: https://www.agiosnikolaos.gr/