Μενού Κλείσιμο

Βρία Πιερίας

H Βρία (ή Βρύα) είναι χτισμένη στις ανατολικές απολήξεις των Πιερίων όρεων και το όνομά της οφείλεται στα φυτά βρύα. Βρίσκεται σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από την Κατερίνη και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 414 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια καπνού.

Η αρχική θέση του χωριού ήταν σε ένα πλάτωμα σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τη σημερινή του τοποθεσία και ονομαζόταν Βρυάζα ή Μπριάζα. Η Παλιά Βρύα χτίστηκε το 1910 και κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε τόπο συγκέντρωσης των Γερμανών, οι οποίοι ήθελαν να ελέγχουν τους αντάρτες των Πιερίων. Τότε, οι κάτοικοι μετακινήθηκαν και πάλι 2 χιλιόμετρα από την Παλιά Βρύα και δημιούργησαν το σημερινό χωριό. Σήμερα, στην Παλιά Βρύα έχουν μείνει μόνο λίγα εξοχικά σπίτια, ενώ μόνιμα μένουν μόνο κάποιοι βοσκοί. Στο χωριό υπάρχει μία γραφική μικρή εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο.

Κεντρικός ναός της Βρίας είναι ο Άγιος Στέφανος, ενώ λειτουργούν Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Αγροτικό Ιατρείο. Η περιοχή προσφέρεται για φυσιολατρικές εξορμήσεις καθώς περιβάλλεται από καστανιές, δρυς, οξιές και πεύκη.