Μενού Κλείσιμο

Βράσταμα Χαλκιδικής

Τα Βράσταμα (ή Βραστά) είναι χτισμένα αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Χολομώντα, σε υψόμετρο 500 μέτρων. Είναι ένα γραφικό χωριό με πέτρινα σπίτια, πλακόστρωτα δρομάκια και υπέροχη θέα προς τη χερσόνησο του Άθω. Κύριες ασχολίες των 700 περίπου κατοίκων του είναι η ελαιοκομία, η παραγωγή σιτηρών, η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία και η υλοτομία.

Είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά της Χαλκιδικής καθώς η πρώτη αναφορά που σώζεται για αυτό είναι από το 868, όταν ο Όσιος Ευθύμιος εγκαταστάθηκε στην περιοχή. Ο Όσιος Ευθύμιος μόνασε σε μία σπηλιά-σκήτη που βρίσκεται έξω από το χωριό σε μια όμορφη τοποθεσία και η μνήμη του εορτάζεται στα Βράσταμα μέχρι σήμερα, στις 14 Οκτωβρίου.

Προς τα τέλη του 17ου αιώνα το χωριό αναφερόταν ως «Μεγάλα Βραστά» και συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα πιο σημαντικά χωριά της περιοχής.

Σημαντικό αξιοθέατο των Βραστάμων είναι η εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1814, κάηκε κατά την επανάσταση της Χαλκιδικής το 1821 και ξαναχτίστηκε την ίδια χρονιά. Χτισμένη με πέτρα και ξύλο, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα ναού του 19ου αιώνα στην Χαλκιδική. Έχει πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο με εικόνες και παραστάσεις φιλοτεχνημένες από Γαλατσάνους καλλιτέχνες, φημισμένους εκείνη την εποχή για την τέχνη τους.

Οι κάτοικοι των Βραστάμων παρασκευάζουν ένα παραδοσιακό είδος τσίπουρου που ονομάζεται κούμαρο, ενώ κάθε χρόνο διοργανώνουν τη γιορτή του ρακιού. Επίσης όλο τον χρόνο γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια προς τιμήν των αγίων στους οποίους είναι αφιερωμένοι οι ναοί του χωριού.

 

Φωτό: https://gohalkidiki.com/