Μενού Κλείσιμο

Βρακάδες Ικαρίας

Οι Βρακάδες είναι ένα μικρό γραφικό χωριό με πλούσια βλάστηση που βρίσκεται στο δυτικό μέρος του νησιού της Ικαρίας. Κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 84 κατοίκους.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού δεσπόζει η μεγάλη εκκλησία και γύρω τα παραδοσιακά καφενεία, το δημοτικό σχολείο και το μνημείο της Ικαριώτισσας μάνας που κρατάει το παιδί της και ελπίζει στην απελευθέρωση του νησιού από τον κατακτητή. Αυτό θυμίζει πάντα στους ντόπιους τον αγώνα των Ικαριωτών για επιβίωση.

Στους Βρακάδες λειτουργεί Λαογραφικό μουσείο που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των Ικαρίων επιστημόνων της Αθήνας και περιέχει πλήθος από λαογραφικά εκθέματα, που αναδεικνύουν την ιστορία και παράδοση του νησιού, όπως παραδοσιακά οικιακά σκεύη, παλιά γεωργικά και μελισσοκομικά εργαλεία. Επίσης διαθέτει μια συλλογή με παλιά αρχεία και έγγραφα που χρονολογούνται από την επανάσταση του νησιού και σπουδαία εκκλησιαστικά εκθέματα από τον ναό του Προφήτη Ηλία στους Βρακάδες και τη Μονή Ευαγγελισμού Μαυριανού.

Η Μονή Ευαγγελισμού Μαυριανού βρίσκεται ανάμεσα στους Βρακάδες και στο χωριό Αμάλου και η κατασκευή της ανάγεται στα τέλη του 18ου αιώνα. Στα καθολικό της Μονής υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο με χρονολογία 1820, ενώ σε εικόνα της Παναγιάς σώζεται η επιγραφή «Υπεραγία Θεοτόκος φυλάξου του δούλου ταυ Θεού Παύλου και φυλάξου αυτού υπό την σκέπη σου. 1821 Απριλίου 15».

Το πανηγύρι των Βρακάδων που γίνεται κάθε καλοκαίρι είναι από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά σε ολόκληρο το νησί και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου που καταφθάνει για να γνωρίσει το παραδοσιακό ικαριώτικο γλέντι.

Φωτό: http://www.island-ikaria.com/villages/Vrakades