Μενού Κλείσιμο

Βούβας Χανίων

Ο Βουβάς είναι οικισμός της κοινότητας Ασφέντου Σφακίων του νομού Χανίων. Βρίσκεται σε απόσταση 72,5χμ. νοτιοανατολικά των Χανίων, σε υψόμετρο 170μ. Απέχει 1.500μ. περίπου από τη θάλασσα και είναι κτισμένος στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Θεωρείται η μόνιμη χειμερινή έδρα της κοινότητας Ασφέντου και κατοικείται σήμερα από 200 περίπου άτομα.

Οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή λαδιού, που φθάνει σε πολλούς τόνους το χρόνο. Τα χαρούπια είναι επίσης ένα σημαντικό προϊόν του τόπου.

Δεν είναι ακριβώς γνωστό το πότε δημιουργήθηκε το χωριό. Πάντως πρέπει να κτίστηκε αρκετά πριν από την εποχή των Σαρακηνών. Μέχρι τον περασμένο αιώνα οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού ήταν lμπριώτες. Σήμερα μερικοί απ’ αυτούς είναι δημότες Ίμπρου και τα καλοκαίρια παραθερίζουν εκεί.

Παλιότερα ο Βουβάς ανήκε στην κοινότητα Ίμπρου και γι’ αυτό οι εκκλησίες του ανήκουν και σήμερα σ’ αυτή την κοινότητα. Οι εκκλησίες αυτές είναι ο Χριστός, η Αγία Παρασκευή και ο Άι Γιάννης. Η τοιχογραφημένη εκκλησία του Χριστού έχει ηλικία τουλάχιστον 1.000 χρόνων και βρίσκεται στην τοποθεσία, που ήταν παλιότερα κτισμένος ο Βουβάς, 850μ. περίπου απ’ τη θάλασσα. Η Αγία Παρασκευή είναι μια παλιά βυζαντινή εκκλησία με πολλές τοιχογραφίες.

Σήμερα το χωριό διαθέτει δημοτικό σχολείο, ελαιουργείο. Έχει πολλά καφενεία, όπου ο επισκέπτης θα συναντήσει τους απλούς, αγαθούς και παραδοσιακούς γέρους του χωριού.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.

Η αρχαιότερη ελιά του κόσμου βρίσκεται στις Βούβες του δήμου Κολυμπαρίου στα Χανιά. Φωτογραφία: https://www.cna.gr