Μενού Κλείσιμο

Βουτσαράς Αρκαδίας

O Βουτσαράς είναι ένα μικρό χωριό της της Ανατολικής Φαλαισίας, χτισμένο πάνω σε καταπράσινο ύψωμα, στα 550 μέτρα, και περιτριγυρισμένο από πλούσια βλάστηση. Βρίσκεται κοντά στον ποταμό Θειούντα πριν την συμβολή του με το γειτονικό Βρυόρεμα. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Μεγαλόπολης και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 47 κατοίκους.

Ο Βουτσαράς την εποχή των Ενετών (1700) ονομαζόταν Ζαιΐμι. Η σημερινή ονομασία καθιερώθηκε από το 1918 και παραπέμπει στον φεουδάρχη του Μεσαίωνα, τον γενναίο Λάκωνα Βουτσαρά ή Δοξαπατρή, υπερασπιστή του κάστρου Αράκλοβου κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας. Λέγεται ότι o Βουτσαράς διατηρούσε πύργο στο παλαιό χωριό που βρισκόταν δυτικά του σημερινού, στην τοποθεσία Παλιοχώρια.

Στην ευρύτερη περιοχή του χωριού βρισκόταν η αρχαία Μαλέα ή Μηδέα ή Μηλέα, μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Αιγύτιδας που συνέβαλε στον πολιτισμό της Μεγάλης Πόλεως (371-361 π.Χ.) και έκτοτε διαλύθηκε. Μέχρι σήμερα υπάρχουν στο χωριό τοπωνύμια που παραπέμπουν στην αρχαία Μηλέα, όπως Μάλι Κάμπος, δηλαδή κάμπος της Μαλέας, Μηλοκατάραχα (καταράχια της Μηλέας) και άλλα.

Το χωριό διαθέτει όμορφα φυσικά τοπία ιδανικά για μικρές φυσιολατρικές αποδράσεις, όπως το δάσος με τις βαλανιδιές, η πεζοπορική διαδρομή προς τα Καλιβέϊκα πηγάδια, αλλά και το μοναδικό αγνάντεμα από την Ψηληράχη και το Αλώνι του Σινάπι με μια πανοραμική θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα.

Το καλοκαίρι οργανώνονται από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο διάφορες εκδηλώσεις και είναι μια αφορμή για να ξανανταμώσουν οι κάτοικοι με τους επισκέπτες που επιστρέφουν στον τόπο τους.