Μενού Κλείσιμο

Βοθιανά Χανίων

Τα Βοθιανά είναι χωριό και κοινότητα της επαρχίας Σελίνου. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νομού Χανίων και σε απόσταση 63χλμ. από τα Χανιά. Κτισμένο σε υψόμετρο 460μ. κατοικείται από 7 περίπου άτομα.

Στην κοινότητα Βοθιανών υπάγονται και οι γύρω οικισμοί Φαράγγι, Αρχοντικό, Καματερά ή Τσιτσιανά και το Μουστάκο. Ο συνολικός πληθυσμός της κοινότητας ανέρχεται σε 163 κατοίκους, που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Το σπουδαιότερο προϊόν της περιοχής είναι οι ελιές, που η ετήσια παραγωγή τους φθάνει τους 300 τόνους. Ακολουθεί η ποιμενική και οικόσιτη κτηνοτροφία και μάλιστα στην περιοχή της κοινότητας υπάρχουν σήμερα 3.500 περίπου αιγοπρόβατα. Επίσης εδώ καλλιεργούνται διάφορα οπωροκηπευτικά, που προορίζονται για ντόπια κατανάλωση.

Το χωριό πρέπει να εμφανίζεται για πρώτη φορά τον καιρό της Τουρκοκρατίας. Αναφέρεται μάλιστα, ότι ήταν ένα τουρκοχώρι. Σήμερα δεν έχουν διασωθεί παλιά κτίσματα ή άλλα στοιχεία που να μαρτυρούν την παλιά ιστορία του χωριού. Οι σημερινοί κάτοικοί του είναι γνήσιοι Κρητικοί, οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχουν έρθει εδώ από την επαρχία Σφακίων και άλλοι από τα γύρω χωριά. Οι παλιότερες οικογένειες του χωριού είναι οι Πατσουράκηδες, οι Ταμπακάκηδες και οι Μαρκάκηδες.

Στη Μάχη της Κρήτης σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της κοινότητας έτρεξαν να αντιμετωπίσουν τον καινούριο κατακτητή της Κρήτης, τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές. Πολλοί απ’ αυτούς μάλιστα έπεσαν πολεμώντας ηρωικά και άλλοι υπέμειναν καρτερικά τις διώξεις και τα βασανιστήρια των Γερμανών.

Στην περιοχή της κοινότητας Βοθιανών συναντούμε δυο ενδιαφέρουσες εκκλησίες. Οι εκκλησίες αυτές είναι το Άγιο Πνεύμα, που είναι κτισμένη σε σπηλιά και ανήκει στο 17ο αιώνα και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, εκκλησία βυζαντινού ρυθμού του 1750 περίπου με εξαιρετικές τοιχογραφίες. Στην περιοχή υπάρχουν κι άλλες εκκλησίες, που κτίστηκαν τα τελευταία χρόνια και δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.