Μενού Κλείσιμο

Βλιθιάς Χανίων

Ο Βλιθιάς είναι οικισμός της κοινότητας Παλαιοχώρας Σελίνου. Βρίσκεται σε απόσταση 69χμ. από τα Χανιά και σε υψόμετρο 220μ. Σήμερα κατοικείται από 80 περίπου άτομα.

Το όνομά του προήλθε από το φυτό «Βλίτο» Φαίνεται ότι στην περιοχή υπήρχαν πολλά βλίτα και γι’ αυτό οι πρώτοι κάτοικοί του το ονόμασαν Βλιθιά.

Όλοι οι οικισμοί που ανήκουν σήμερα στην κοινότητα Παλαιοχώρας ήταν τον καιρό της Τουρκοκρατίας τουρκοχώρια. Σ’ όλη την περιοχή δέσποζε ο Καούρης Αγάς με τους γιους του. Λέγεται ότι μόνο ο Βλιθιάς δεν ήταν στη δικαιοδοσία του, γιατί ήταν γενέτειρα του οπλαρχηγού Καντανολέοντα και των μεταγενέστερων που τους φοβόταν πολύ.

Ο Pashley αναφέρει ότι το 1834 βρήκε εδώ ένα μόνο αρσενικό κάτοικο που ήταν νεαρός Τούρκος. Όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι ήταν γυναίκες. Στο Βλιθιά συναντάμε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που έχει ηλικία 100 χρόνων και τη βυζαντινή αγιογραφημένη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, που σήμερα έχει ανακαινιστεί. Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η βυζαντινή εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα. Είναι η πιο αξιόλογη εκκλησία της περιοχής και σήμερα βρίσκεται υπό την προστασία της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.

Φωτογραφία: https://www.crete.tournet.gr