Μενού Κλείσιμο

Βλησιδιά Κυνουρίας

Η Βλησιδιά είναι ένα μικρό χωριό της Κυνουρίας, χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα, μέσα σε μια ρεματιά την οποία διασχίζει μικρό ποτάμι. Βρίσκεται σε υψόμετρο 613 μέτρων και απέχει 38 χλμ. από το Λεωνίδιο. Υπάγεται στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας και έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται με τη γεωργία.

Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Νεοχώρι και αναφέρεται με αυτό το όνομα από το 1835 όταν προσαρτήθηκε στον τότε δήμο Μαριού. Τη σημερινή του ονομασία την πήρε από το 1915 και την οφείλει στα αναβλύζοντα νερά της περιοχής.

Πολλά μονοπάτια διασχίζουν το πυκνό δάσος κοντά στην Βλησιδιά και γίνεται προσπάθεια να συντηρηθούν και να αναδειχθούν για να υποδεχθούν τους φυσιολάτρες.

Κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου, ημέρα εορτής της Απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μετά από τη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής διοργανώνεται πανηγύρι στην πλατεία του χωριού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο φίλων Βλησιδιάς. Επίσης γίνεται γιορτή του Αγίου Πνεύματος όπου προσφέρονται στους επισκέπτες διάφορα εδέσματα.