Μενού Κλείσιμο

Βιλανδρέδω Μυλοποτάμου

Είναι χωριό και κοινότητα της επαρχίας Ρεθύμνης. Βρίσκεται 35 χμ. νοτιοδυτικά από το Ρέθυμνο κι έχει σήμερα 255 κατοίκους. Είναι χτισμένο στους πρόποδες του Κρυονερίτη,σε υψόμετρο 380 μ. Τοχωριό παράγει λάδι, κτηνοτροφικά προϊόντα κι ελάχιστα δημητριακά.

Στην κοινότητα υπάγονται οι οικισμοί: Ρουμπάδο. Αλωνες και Αρολίθι.

Σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε παλιά στο χωριό κάποιος που είχε μια βίλα και ονομαζόταν Ανδρέδσς. Έτσι λοιπόν το χωριό ονομάστηκε Βιλανδρέδω, δηλαδή η βίλα του Ανδρέδου (και πληθυντικός: Βιλανδρέδω). Το όνομα του έχει προφανώς ενετική προέλευση και η ίδρυση του ανάγεται στα τελευταία χρόνια της Ενετοκρατίας.

Μέχρι σήμερα σώζονται στο χωριό ενετικά κτίσματα.

Οι κάτοικοι του είναι ευγενικοί και φιλόξενοι. Είναι άποικοι από τα γύρω χωριά. Το χωριό δεν κατοικήθηκε από Τούρκους, οι οποίοι όμως έκαναν εναντίον του μερικές επιθέσεις.

Οι παλιότερες οικογένειες είναι: οι Λουκογιωργάκηδες, οι Φουσταλιεράκηδες, οι Δασκαλάκηδες, οι Φιλιππάκηδες, οι Μανουκαράκηδες κ.ά.

Στην τοποθεσία Αρτικιά βρίσκεται σπήλαιο με σταλακτίτες.

Στο Βιλανδρέδω υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που κατά την παράδοση είναι παλιά, ίσως βυζαντινή. Οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι ο ναός αυτός ίσως είναι σύγχρονος με την Παναγία Μυριοκεφάλων του 11ου αιώνα.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.

Φωτογραφία:https://www.youtube.com