Μενού Κλείσιμο

Βερίνο Αχαΐας

To Βερίνο είναι ένα ορεινό χωριό της Αιγιάλειας, χτισμένο σε υψόμετρο 718 μέτρων. Απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από το Αίγιο και ο πληθυσμός του ήταν 178 άτομα, κατά την απογραφή του 2011.

Η εγκατάσταση κατοίκων στην περιοχή του χωριού χρονολογείται στην περίοδο 1750-1775 μετά την κατολίσθηση του οικισμού Τσετσεβός, αν και στη Βενετική απογραφή του Grimani το 1700 αναφέρεται οικισμός με την ονομασία Verino.

Σημαντικό αξιοθέατο κοντά στο Βερίνο είναι η γυναικεία Μονή Ιωάννη Θεολόγου που πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα. Χτισμένη στο βουνό Αγιάννης σε υψόμετρο 900 μέτρων έχει θέα προς τον Κορινθιακό και τη Ρούμελη. Είναι γνωστή και ως Άγιος Ιωάννης των Τσετσεβών από τον παρακείμενο, εγκαταλελειμμένο σήμερα, οικισμό Τσετσεβό. Το κτίριο που ήταν ερειπωμένο άρχισε να ανακαινίζεται το 1987 και οι πρώτες μοναχές εγκαταστάθηκαν στα κελιά του το 1988.

Η Μονή πολιορκήθηκε το 1827 από τον Αιγύπτιο Ιμπραήμ ο οποίος την κατέλαβε τελικά, χωρίς όμως να την καταστρέψει. Γι’ αυτό και η μονή πανηγυρίζει τρεις φορές: στις 8 Μαΐου του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννη του Θεολόγου, στις 26 Σεπτεμβρίου στη Μετάσταση  του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννη του Θεολόγου και στις 17 Ιουλίου που είναι η ιστορική επέτειος της Μάχης του Τσετσεβού.

Φωτό: https://www.discoveraigialeia.gr/