Μενού Κλείσιμο

Βασκίνα Κυνουρίας

Βασκίνα ΚυνουρίαςH Βασκίνα είναι ένα τυπικό τσακώνικο χωριό της Κυνουρίας, χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 800 μέτρων. Αποτελείται από δύο οικισμούς, την Άνω Βασκίνα και την Κάτω Βασκίνα και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας. Βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το Λεωνίδιο, προς τον κάμπο του οποίου προσφέρει υπέροχη θέα. Έχει 63 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, που ασχολούνται με την κτηνοτροφία.

Στην Άνω Βασκίνα, στη θέση Κοτρώνι το 1936 και το 1938 ανασκάφτηκαν δύο θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι. Επίσης βρέθηκαν κεραμικά σπαράγματα, αγγεία και όστρακα της μυκηναϊκής περιόδου. Δίπλα στη νεκρόπολη υπήρχε εκτεταμένος οικισμός. Ο τόπος εγκαταλείφτηκε με το πέρασμα του χρόνου και αναβίωσε στα χρόνια της τουρκοκρατίας, μάλλον από διωκόμενους πληθυσμούς.

Το χωριό ξαναζωντανεύει κάθε καλοκαίρι με τον ερχομό των ξενιτεμένων του αλλά και επισκεπτών. Τότε διοργανώνονται τα μεγάλα πανηγύρια του χωριού με τη φροντίδα του Συλλόγου Απανταχού Βασκινιωτών. Το πρώτο πανηγύρι που γίνεται είναι του Προφήτη Ηλία στις 19 και 20 Ιουλίου. Ξεχωριστή είναι η «Μέρα των Βοσκών» που διοργανώνεται από τον Σύλλογο της Φλογέρας στα τέλη Αυγούστου. Οι ποιμένες προσφέρουν κατσίκια και αρνιά που ψήνονται σε μεγάλους ξυλόφουρνους και προσφέρονται με άφθονο κρασί, ψωμί ζυμωτό, μεζέδες και γίδα βραστή.

Επίσης, κάθε χρόνο με μέριμνα του πολιτιστικού συλλόγου τελείται μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αποθανόντων Βασκινιωτών με τη θεία λειτουργία να γίνεται στην Τσακώνικη διάλεκτο.