Μενού Κλείσιμο

Βασιλόπουλο Χανίων

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Κισάμου, απέχει 32χμ. νοτιοδυτικά των Χανίων. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 200μ. και έχει 150 κατοίκους. Στην κοινότητα υπάγεται και ο οικισμός Καρβιανά.

Κυριότερη ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία (ελαιοκαλλιέργειες, αμπελοκαλλιέργειες) και η κτηνοτροφία. Η ονομασία του χωριού προέρχεται, σύμφωνα με τις διηγήσεις των κατοίκων, από κάποιο Βασιλόπουλο που σκοτώθηκε σε μια μάχη που έγινε την εποχή του Νικηφόρου Φωκά.

Το χωριό πρέπει να είναι πολύ παλιό, αν κρίνουμε από μερικούς τάφους που έχουν ανακαλυφθεί και που φέρνουν τη ζωή του χωριού πολύ πίσω, ίσως και στους προμινωικούς χρόνους. Οι κάτοικοί του είναι γνήσιοι Κρητικοί, άποικοι από τα γύρω μέρη. Παλιότερες οικογένειες είναι οι Πουπάσηδες, Μακρομιχελήδες, Καπετανάκηδες, Διακουλάκηδες και Σκορδίληδες.

Στο χωριό Βασιλόπουλο υπάρχουν και οι εκκλησίες, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Ιωάννης, Τίμιος Σταυρός, που είναι παλιές, η Παναγία που είναι καινούρια και επίσης ένα μικρό γκρεμισμένο εκκλησάκι, με μερικές κατεστραμμένες τοιχογραφίες, αφιερωμένο στο Χριστό.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.