Μενού Κλείσιμο

Βασιλικό Αχαΐας

Το Βασιλικό είναι ένα πεδινό χωριό στο βόρειο τμήμα του Δήμου Ερυμάνθου και αποτελεί κεφαλοχώρι της περιοχής με περίπου 400 κατοίκους. Η παλιότερη ονομασία του ήταν Μπρακουμάδι και πιθανόν να έχει αλβανική ετυμολογία και να προέρχεται από το επώνυμο των πρώτων οικιστών του. Άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι προέρχεται από τις αλβανικές λέξεις prak-u και madhe που σημαίνει μεγάλο κατώφλι και προσδιορίζει τη θέση του στην πεδιάδα του ποταμού Πείρου.

Η σημερινή ονομασία του χωριού, η οποία δόθηκε το 1940, οφείλεται πιθανότατα στην παρουσία πολλών φυτών βασιλικού στην περιοχή.

Στο Βασιλικό μπορεί να δει κανείς γραφικά σπίτια, παραδοσιακές βρύσες και πηγάδια, καθώς και ερείπια Ενετικού φρουρίου. Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο, ενώ σημαντικό για το χωριό είναι το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου που έχει μάλιστα δώσει το όνομά του στον πολιτιστικό σύλλογο του Βασιλικού.

Ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος διοργανώνει κάθε χρόνο σειρά εκδηλώσεων για τις εορτές του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Αθανασίου με πανηγύρια, αλογοδρομίες και διάφορα άλλα δρώμενα, ενώ στο τέλος Αυγούστου οργανώνεται πολιτιστικό τριήμερο.

Φωτό: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vasiliko_Achaias.JPG (by Tony Esopi)