Μενού Κλείσιμο

Βασιλάτικα Κέρκυρας

Τα Βασιλάτικα είναι ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Κέρκυρας, σε έναν καταπράσινο λόφο που περιβάλλεται από ελιές και κυπαρίσσια. Ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Κορισσίων του Δήμου Νότιας Κέρκυρας και έχει πληθυσμό 147 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Η ιστορία του χωριού ανάγεται στα χρόνια της Ενετοκρατίας στην Κέρκυρα και από εκείνη την εποχή προέρχεται και η ονομασία του, η οποία οφείλεται σε ένα περιστατικό που είναι καταγεγραμμένο στα ιστορικά αρχεία του νησιού. Το 1439 ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Παλαιολόγος μαζί με τον τότε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, εκπροσώπους των πατριαρχείων της Ανατολής και διάφορους άλλους μοναχούς, ιερομόναχους και άρχοντες ταξίδευαν προς τη Φλωρεντία όπου θα συνερχόταν η Οικουμενική Σύνοδος για την ένωση των δύο εκκλησιών εκπροσωπώντας τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Έφτασαν οδικώς στην Ηγουμενίτσα και από εκεί πέρασαν στην Κέρκυρα, όπου φιλοξενήθηκαν από τον Ενετό διοικητή Κόντε Λίβιο στην έδρα του που βρισκόταν στην περιοχή που είναι σήμερα το χωριό Βασιλάτικα. Τότε ζούσαν εκεί λιγοστοί κάτοικοι που ήταν υποτακτικοί του Κόντε και από τη χαρά τους που φιλοξένησαν στο χωριό τους τον βασιλιά του Βυζαντίου θέλησαν να τον τιμήσουν ονομάζοντας το χωριό Βασιλάτικα.

Στο χωριό είναι εμφανή μέχρι σήμερα στοιχεία της ενετικής αρχιτεκτονικής, όπως στην παλιά βάση του καμπαναριού της εκκλησίας, όπου υπάρχει ο λέοντας, σύμβολο της Ενετικής Αυτοκρατορίας. Επίσης, σε διάφορα σημεία βρίσκονται ερείπια των επαύλεων του Ενετού έπαρχου.

Τα Βασιλάτικα έχουν πολύ κοντά τους δύο ωραίες παραλίες με πεντακάθαρα νερά, την Μπούκαρη και τον Πετριτή.

Στο χωριό δραστηριοποιείται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλατίκων διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις που δίνουν ζωή στον τόπο, ενώ έχει ιδρύσει χορευτικό συγκρότημα που συμμετέχει σε εκδηλώσεις και πανελλήνια φεστιβάλ παρουσιάζοντας τους κερκυραϊκούς χορούς.