Μενού Κλείσιμο

Βαρβάσαινα Ηλείας

 

 

H Βαρβάσαινα είναι ένα χωριό της Ηλείας, χτισμένο σε κοιλάδα και περιβάλλεται από χαμηλούς λόφους. Απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τον Πύργο, ενώ από τα νότια του χωριού περνά η εθνική οδός Πύργος – Ολυμπία – Τρίπολη. Κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 1.107 κατοίκους.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το χωριό αποκαλούνταν Μπαρμπάσαινα. Οι κάτοικοί της είχαν ενεργό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, αναδεικνύοντας σπουδαίους αγωνιστές με πιο σημαντικό τον Νικολό Τσιτσιμπίδα, ο οποίος μετά τη  απελευθέρωση έκανε μεγάλη περιουσία και ασκούσε μεγάλη επιρροή στην Ηλεία.

Την εποχή του «σταφιδικού ζητήματος», όταν ο αγροτικός κόσμος της Ελλάδας και κυρίως της Πελοποννήσου αναστατώθηκε από την αγροτική μεταρρύθμιση του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου και τη διανομή των εθνικών κτημάτων, οι κάτοικοι του χωριού ήταν ανάμεσα σε αυτούς που εξεγέρθηκαν. Η εξέγερση των αγροτών στη Βαρβάσαινα ξεκίνησε τον Φλεβάρη του 1903 και στη συνέχεια οι αγώνες τους συνεχίστηκαν στον Πύργο.

Κοντά στη Βαρβάσαινα βρέθηκε ένα άγαλμα λιονταριού που κατασπαράσσει ένα κριάρι, γλυπτό του 4ου αιώνα π.Χ., το οποίο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου. Στην ίδια θέση, στην  κορυφή του λόφου του Αϊ-Λια, βρέθηκαν επίσης, ίχνη δεξαμενής, οικοδομικοί λίθοι, συντρίμματα κεραμικών, ευρήματα που αποδεικνύουν την ύπαρξη πόλης με ακρόπολη.