Μενού Κλείσιμο

Βαρώσι Αμμοχώστου

Με την ονομασία Βαρώσι ή Βαρώσια είναι γνωστή η νέα πόλη της Αμμοχώστου. Δημιουργήθηκε σταδιακά την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν μετά την κατάληψη της Αμμοχώστου από τους Τούρκους το 1571, οι Έλληνες κάτοικοι της Αμμοχώστου εκδιώχθησαν από την εντός των τειχών πόλη για λόγους ασφαλείας. Εγκαταστάθηκαν νοτιότερα, έξω από τα τείχη. Ο οικισμός ονομάστηκε Βαρώσι ή Βαρώσια, από την τουρκική λέξη «varos» = προάστιο.

Υπάρχει σουλτανικό φιρμάνι (διαταγή προς τον Τούρκο Κυβερνήτη της Κύπρου, με χρονολογία 1573 μ.Χ. Το έγγραφο αυτό αναφέρεται στην μεταφορά των Ελλήνων κατοίκων της Αμμοχώστου.

Ο αρχιμανδρίτης Κυπριανός (Ιστορία Χρονολογικήσ. 152), χρησιμοποιεί τον τύπο Βαρούσια και αναφέρει τα Βαρούσια της Λευκωσίας, όπου η ευγενής Μαργαρίτα ντι Βλέσια έχτισε μια λαμπρή εκκλησία στο όνομα του Τιμίου Σταυρού.

Η περιοχή ήταν γνωστή πριν από την περίοδο της Τουρκοκρατίας ως «Κήποι της Αμμοχώστου». Στην έκταση εκείνη υπήρχαν πολλές καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων κατά τις περιόδους της Φραγκοκρατίας και της Βενετοκρατίας, ίσως και προγενέστερα. Οι Βενετοί διέταξαν το 1570 την πλήρη καταστροφή των κήπων και το κόψιμο όλων των δέντρων, για την δημιουργία μιας έρημης έκτασης ενόψει της τουρκικής επίθεσης κατά της Αμμοχώστου. Οι κήποι περιλάμβαναν εκκλησίες, κατοικίες και καταλύματα που κατεδαφίστηκαν, ήταν εγκαταστάσεις πολλών ανθρώπων που εργάζονταν στα περιβόλια και στις καλλιέργειες. Αργότερα οι κήποι δημιουργήθηκαν και πάλι, ενώ η περιοχή ήταν πλέον γνωστή ως Βαρώσια ή Βαρώσιν.

Η συνοικία Βαρώσι αποτελούσε το κυριότερο τουριστικό θέρετρο του νησιού, με ταχεία εμπορική και βιομηχανική ανάπτυξη, μέχρι το 1974. Έκτοτε απαγορεύεται η είσοδος στην περιοχή και πρόσβαση έχει μόνο ο στρατός .

Φωτογραφία: https://www.cnn.gr/politiki/story/237400/anoigma-paralias-varosion-katadikazoyn-athina-kai-leykosia-tis-anakoinoseis-erntogan