Μενού Κλείσιμο

Βαργκιανά Καρδίτσας

Το χωριό Βραγκιανά ή Μικρά Βραγκιανά βρίσκεται στο δυτικό άκρο του νομού Καρδίτσας στα όρια με το Νομό Άρτας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 633 μέτρων, στις δυτικές πλαγιές της κορυφής Γαλάτσι της Νότιας Πίνδου, ανάμεσα σε δύο χειμάρρους, τον Μπρίτσιο και τον Μότσιο. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Αργιθέας και αριθμεί 502 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Η ονομασία του χωριού είναι πιθανό να προέρχεται από τη βυζαντινή οικογένεια των Βρανάδων ή από τη λέξη φαράγγι, γιατί σε μερικούς χάρτες αναφέρεται και ως Βρανιανά ή Φραγγιανά.

Σε απογραφή των Οθωμανών το 1454 το χωριό καταγράφεται με το όνομα Viranyana και με πληθυσμό που αποτελούνταν από 62 οικογένειες και 8 ανύπαντρους. Το χωριό αναφέρεται ως Μικρά Βραγγιανά από τον περιηγητή Leak το 1809 και ως Μικρά Βραγγενά από τον Πουκεβίλ. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, το 1824, έγινε στα Βραγκιανά επιδρομή των Τούρκων, γεγονός που καταγράφηκε από τον Κασομούλη.

Τα Βραγκιανά βρίσκονται σε πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, με πλούσια βλάστηση, τον Αχελώο να κυλά κοντά του και τριγύρω καταστόλιστα εξωκλήσια. Είναι ένα χωριό αραιοκατοικημένο και αποτελείται από πολλούς συνοικισμούς που έχουν τις δικές τους ενορίες. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που χτίστηκε το 1891 από Τζουμερκιώτες τεχνίτες.

 

 

 

Φωτό: https://www.dimosargitheas.gr/el/xoria-argitheas/acheloos-notia-argithea/170-vragkiana