Μενού Κλείσιμο

Βαμβακόπουλο Χανίων

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Κυδωνίας. Απέχει 4χμ. δυτικά των Χανίων. Βρίσκεται σε υψόμ. 20μ. και έχει πληθυσμό 320 κατοίκους, χωρίς τους οικισμούς που ανήκουν στην κοινότητα και που είναι οι: Καλλιθέα, Ψηλορείτης με το μετόχι Καρά Αλή και Άγιος Στυλιανός.Το χωριό παράγει λάδι, εσπεριδοειδή, κρασί, σταφίδα.

Το όνομα του χωριού παλιότερα ήταν Πλάτανος. Σώζεται μέχρι σήμερα τεράστιος πλάτανος, στον οποίο οι Τούρκοι κρέμαγαν τους Έλληνες. Αργότερα ονομάστηκε Βαμβακόπουλο, που, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, πήρε αυτό το όνομα από κάποιον ιδιόρρυθμο κάτοικο, τον Βαμβανού, πελοποννησιακής καταγωγής.

Το τοπωνύμιο Βαμβακόπουλο δεν απαντάται στις παλιότερες απογραφές, ούτε στην απογραφή του 1900. Το χωριό με τη σημερινή του μορφή είναι πρόσφατο και δημιουργήθηκε μετά το 1922, με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Οι κάτοικοί του, ως επί το πλείστον, είναι Μικρασιότες πρόσφυγες. Μειοψηφία αποτελούν οι γηγενείς Κρητικοί που προέρχονται από χωριά της Κυδωνίας και του Αποκόρωνα.

Το χωριό πρωτοδημιουργήθηκε επί Τουρκοκρατίας και κατοικούνταν αποκλειστικό από τους Τούρκους. Οι Έλληνες, όσοι υπήρχαν, ήσαν δούλοι των Τούρκων. Παλιότερες οικογένειες είναι οι Γαροφαλόκηδες, Προϊμόκηδες, Τσουρουπόκηδες, Μπενόκηδες, Τζιτζικαλόκηδες, Βολόνηδες, Τζουμαδόκηδες. Στο χωριό ανήκει η εκκλησία της Αγίας Τριόδος.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.