Μενού Κλείσιμο

Τσουκαλαίικα Αχαΐας

 

Τα Τσουκαλαίικα είναι παραθαλάσσιο χωριό της Αχαΐας που βρίσκεται σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από την Πάτρα. Από την περιοχή περνά ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος της Πάτρας και εξυπηρετείται μέσω της ομώνυμης στάσης Τσουκαλαίικα.

Στην περιοχή έχουν έρθει στο φως ευρήματα των ελληνιστικών και μυκηναϊκών χρόνων και πολλές αγροικίες των ρωμαϊκών χρόνων. Πριν από την Επανάσταση σε απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων από το σημερινό χωριό υπήρχε ο οικισμός Τσουκαλά που αναφέρεται για πρώτη φορά τον 17ο αιώνα κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας. Το σημερινό χωριό ήταν οικισμός του Τσουκαλά, ο οποίος άρχισε να δημιουργείται μετά την επανάσταση όταν βοσκοί από το Σούβαρδο Καλαβρύτων ξεχειμώνιαζαν εκεί μένοντας σε καλύβες. Αρχικά ο νέος οικισμός ονομάστηκε Σουβαρδαίικα και ο Πουκεβίλ το αναφέρει ως  Σουβάλα. Σταδιακά εγκαταστάθηκαν στον νέο οικισμό και οι κάτοικοι του Τσουκαλά και σήμερα στο παλιό χωριό υπάρχουν μόνο κάποιες ερειπωμένες κατοικίες.

Σήμερα, το χωριό αποτελεί θέρετρο των Πατρών καθώς είναι ιδιαίτερα γραφικό, έχει κοντά θαυμάσιες παραλίες και διαθέτει καλή τουριστική υποδομή. Στα Τσουκαλαίικα περιλαμβάνεται και ο παραθαλάσσιος συνοικισμός Ανεμόμυλος.