Μενού Κλείσιμο

Τσιτάλια Αρκαδίας

Τσιτάλια είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο σε ένα καταπράσινο οροπέδιο του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 530 μέτρων, 9 χιλιόμετρα νότια του Λεωνιδίου. Υπάγονται διοικητικά στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας. Οι κάτοικοί του, 127 άτομα σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία (ελιές και αμπέλια) και την κτηνοτροφία.

Πριν από το χωριό που βρίσκεται ανάμεσα στα προβούνια του Πάρνωνα, «Σγουργιά» και «Κουμαριά», υπάρχουν βραχώδεις τοποθεσίες με σπάνιους φυσικούς σχηματισμούς. Η περιοχή κατοικείται εδώ και 800 περίπου χρόνια και η καταγωγή των κατοίκων είναι από την Κρήτη. Στο χωριό διατηρείται η παραδοσιακή αρχιτεκτονική με διάσπαρτα παλαιά πετρόκτιστα σπίτια, ημιανώγεια ή διώροφα.

Από τη θέση του Προφήτη Ηλία απλώνεται μία υπέροχη θέα προς το Μυρτώο Πέλαγος και φτάνει μέχρι τα νησιά του Αργοσαρωνικού και την Ακροναυπλία. Στα αξιοθέατα του χωριού περιλαμβάνονται η παλιά εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, το εκκλησάκι της Παναγίας που χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας, το παλιό δημοτικό σχολείο που χτίστηκε το 1928 και ο παλιός οικισμός. Τα Τσιτάλια τιμούν τους προγόνους τους και έχουν δημιουργήσει μνημείο για τον αγωνιστή του 1821 Δημήτριο Σάρρο και Ηρώο με τα 23 ονόματα των πεσόντων Τσιταλιωτών μεταξύ των ετών 1822 και 1944.