Μενού Κλείσιμο

Τρίβουνο Φλώρινας

To Τρίβουνο  είναι ένα ακατοίκητο πλέον χωριό της Φλώρινας με πλούσια ιστορία καθώς υπήρχε από τα ρωμαϊκά χρόνια. Η παράδοση θέλει τον Ιούλιο Καίσαρα να πέρασε από το Τρίβουνο (Τύρσια τότε) ερχόμενος από την Αλβανία.

Το παλιό χωριό που καταστράφηκε τρεις φορές πρέπει να χτίστηκε το 660-670 μ.Χ. και ονομαζόταν Στάρο – Τύρσια. Το νεώτερο χωριό χτίστηκε στους πρόποδες του όρους Λούντσα και η γη του παλιότερου οικισμού χρησιμοποιούνταν για καλλιέργειες.

Αρκετοί κάτοικοι συμμετείχαν στη Μικρασιατική εκστρατεία. Στον Εμφύλιο το Τρίβουνο ήταν ανταρτοκρατούμενο και πολλοί άντρες επιστρατεύτηκαν από τους αντάρτες.

Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και έφτιαχναν ένα ιδιαίτερο τυρί, το μπάτσιο. Κάποιοι άλλοι ασχολούνταν με τις οικοδομές και την υλοτομία. Σήμερα πολλοί καταγόμενοι από το Τρίβουνο ζουν στη δυτική πλευρά της Φλώρινας.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου χτίστηκε με τη βοήθεια ενός κατοίκου που είχε μονάσει στο Άγιο Όρος και έφερε χρήματα από τη Μονή Αγίας Λαύρας για την ανέγερση της εκκλησίας, ενώ συμμετείχαν και οι υπόλοιποι κάτοικοι με προσωπική εργασία. Στην εκκλησία υπάρχει πλάκα με τη χρονολογία 1864-15-7, σκαλιστό τέμπλο, παλιές τοιχογραφίες και εικόνες.