Μενού Κλείσιμο

Τριπόταμο Αρκαδίας

Το Τριπόταμο είναι ένα μικρό χωριό της Μεγαλόπολης, στο σημείο που ενώνεται ο Αλφειός με τους δύο παραποτάμους του, Καρνίωνα και Γαθεάτη. Σε αυτό oφείλεται και η ονομασία του χωριού. Υπάγεται στον Δήμο Μεγαλόπολης και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 89 κατοίκους.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση, γεγονός που οφείλεται στα ποτάμια που τη διατρέχουν. Επιβλητική είναι η εκκλησία του, ενώ δίπλα από το χωριό σε ωραία και κατάφυτη τοποθεσία βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που γιορτάζει στις 26 Ιουλίου.

Δυστυχώς όμως το ιστορικό χωριό, που κατοικείται αδιάλειπτα από τα προεπαναστατικά χρόνια και έχει μάλιστα χρησιμεύσει ως καταφύγιο του Κολοκοτρώνη, κινδυνεύει να χαθεί, καθώς έχει αποφασιστεί η ισοπέδωσή του  προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η περιοχή για την επέκταση των ορυχείων λιγνίτη της ΔΕΗ. Όπως προβλέπει ο νόμος περί απαλλοτριώσεων, οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να αποχωρήσουν, λαμβάνοντας μια αποζημίωση για τις περιουσίες τους που θα χαθούν.

Οι λίγοι εναπομείναντες κάτοικοι δεν αντιτίθενται με την επέκταση του ορυχείου της ΔΕΗ στο χωριό τους και με την επακόλουθη ισοπέδωσή του, ζητούν όμως να τους επιτραπεί να ξαναχτίσουν τη ζωή τους σε κοντινό χώρο, στον Νέο Τριπόταμο, όπως έχουν ορίσει οι ίδιοι μια έκταση σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το χωριό τους, εκεί όπου έχουν τα χωράφια τους, περίπου 3.000 στρέμματα. Όμως  η έκταση εκεί, αν και η βλάστηση είναι κυρίως χαμηλή, είναι χαρακτηρισμένη ως «δασική», γεγονός που αποτελεί εμπόδιο για την απόδοσή της στους κατοίκους του Τριποτάμου.