Μενού Κλείσιμο

Τριαλώνια, Χανιά

Τα Τριαλώνια είναι μετόχι της κοινότητας Σφακοπηγαδίου Κισάμου. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 350μ. και κατοικείται από 100 περίπου άτομα. Το όνομα του οικισμού ίσως προέρχεται από το όνομα της αρχαίας πόλης Τρίλυρρος. Κατά μια άλλη εκδοχή ίσως προέρχεται από το ότι το μέρος είναι πολύ εύφορο και γι’ αυτό είχε τρία αλώνια.

Το χωριό βρίσκεται ανάμεσα στα Δελιανά, Μαλάθυρο, Αρμενοχωριό και Σφακοπηγάδι.

Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν οι Σκευάκηδες, οι οποίοι έφυγαν από το Ασκύφου των Σφακίων, γιατί τους κυνηγούσαν οι Τούρκοι και έφτασαν στην αρχαία Τρίλυρφο. Εκεί τα δύο αδέλφια, Κώστας και Νίκος, δημιούργησαν οικογένειες. Διάλεξαν αυτή την τοποθεσία επειδή υπήρχαν εκεί μία πηγή, ένας μεγάλος πλάτανος και δρυγιάδες. Σήμερα υπάρχουν μόνο πηγάδια.

Κοντά στην περιοχή βρίσκεται και η εκκλησία της Παναγίας, η οποία είναι πολλή παλαιά. Σήμερα είναι διμάρτυρη με τον Άγ. Ευτύχιο. Το πέτρινο καμπαναριό της δεσπόζει του τοπίου. Η περιοχή λέγεται Ρούμπενα.

Επί Τουρκοκρατίας στα Τρία Αλώνια δεν έζησαν Τούρκοι. Μόνο στο χωριό Σφακοπηγάδι, στην πέρα γειτονιά, έζησαν Τούρκοι, οι οποίοι ενοχλούσαν πολλές φορές τις οικογένειες που ζούσαν στα Τρία Αλώνια.

Κάτοικοι θυμούνται ότι, όταν κάποτε ένας Τούρκος, ζήτησε να πάρει τις κόρες Έλληνα ονομαζόμενου «Μπικάκη», εκείνος αρνούμενος τον σκότωσε και τον έθαψε μέσα στο σπίτι του. Τα οστά του βρέθηκαν μετά από 150 χρόνια, από σημερινούς απογόνους των Σκευάκηδων.

Κατά την Κατοχή τα Τρία Αλώνια δέχτηκαν το μένος των κατακτητών εξαιτίας της αντιστασιακής δράσης των κατοίκων τους.

Άλλες οικογένειες που μεταπολεμικά εγκαταστάθηκαν εκεί ήταν του Χουρλαδάκη Μιχάλη, του Κατσουμπενάκη και του Αναγνωστάκη, οι οποίοι παντρεύτηκαν με κόρες των Σκευάκδων.

Προϊόντα που παράγει είναι το λάδι και το κρασί. Παλαιότερα καλλιεργούσαν και σιτηρά γι’ αυτό είχαν φτιάξει τα Πέτρινα Αλώνια.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.