Μενού Κλείσιμο

Τιθορέα Φθιώτιδας

Η Τιθορέα (Βελίτσα παλιότερα) είναι χτισμένη στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού μέσα στη φύση και στα ερείπια της αρχαίας Φωκικής πόλης από την οποία πήρε το όνομά της. Το πανέμορφο γραφικό χωριό έχει περίπου 600 κατοίκους και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει τουριστική ανάπτυξη χάρη στην κοντινή της απόσταση από τα χειμερινά θέρετρα του Παρνασσού.

Η αρχαία Τιθορέα που έχει αφήσει τα ίχνη της ανάμεσα στα σύγχρονα σπίτια του χωριού χτίστηκε μετά την καταστροφή των Φωκικών πόλεων από τον στρατό του Ξέρξη καθώς, όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος, κατέφυγαν εκεί κάτοικοι που ζούσαν στις όχθες του Κηφισού. Οι Φωκείς οχύρωσαν την πόλη μετά την απομάκρυνση των Περσών και σταδιακά η πόλη εξελίχθηκε και αφομοίωσε τον πληθυσμό γειτονικών πόλεων. Η Τιθορέα έφτασε στο απόγειο της ακμής της τον 3ο π.Χ. αιώνα οπότε και έκοψε δικό της νόμισμα. Το τείχος με το επιβλητικό κάστρο αποτελεί σήμερα ένα από τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα ελληνιστικής οχυρωματικής.

Εντυπωσιακός είναι ο γιγάντιος υπεραιωνόβιος πλάτανος με το δαιδαλώδες ριζικό σύστημα που βρίσκεται στην πλατεία της Τιθορέας, ενώ μαγεύει η θέα του φαραγγιού. Βαθιά μέσα στο φαράγγι σώζονται και τα ερείπια ενός παλιού νερόμυλου με λιθόχτιστους τοίχους που είναι ενισχυμένοι με ξυλοδεσιές ανά τακτά διαστήματα, δείγμα προβιομηχανικής τεχνολογικής εγκατάστασης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γραφικό εκκλησάκι του Άι Γιάννη στο οποίο σώζονται παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά του 3ου μ.Χ. αιώνα.

Φωτό: https://onparnassos.gr/