Μενού Κλείσιμο

Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας

Το Θέρμο βρίσκεται στα ορεινά της επαρχίας Τριχωνίδας, στα ανατολικά της λίμνης Τριχωνίδας, σε υψόμετρο 330 μέτρων περίπου. Απέχει 32 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο και 45 χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο. Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τον σημερινό οικισμό βρισκόταν το αρχαίο Θέρμο.

Η αρχαία πόλη του Θέρμου ήταν το σημαντικότερο διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας με πολλά δημόσια κτίρια και ναούς. Κάθε Σεπτέμβριο μαζεύονταν στην πόλη Αιτωλοί με δικαίωμα ψήφου για να αποφασίσουν για θέματα πολέμου, ειρήνης και συμμαχιών και για να προβούν σε αρχαιρεσίες των οργάνων της Συμπολιτείας. Στην πόλη υπήρχε ο μεγάλος ναός του «Θερμίου» Απόλλωνα που είχε διαστάσεις 12 μέτρα πλάτος επί 38 μέτρα ύψος, με ξύλινους κίονες σε λίθινες βάσεις. Επίσης, υπήρχαν άλλοι δύο μικρότεροι ναοί, του «Λυσείου» Απόλλωνα και της  «Λαφρίας» Αρτέμιδας, δύο στοές, ανατολικά και δυτικά, το «Βουλευτήριο», μία κρήνη και αγορά, ενώ έχουν βρεθεί και προϊστορικά ελλειψοειδή και τετράπλευρα κτήρια και δύο μέγαρα. Η πόλη καταστράφηκε δύο φορές το 218 και το 206 π.Χ, από τον Φίλιππο τον Ε΄.

Το σημερινό Θέρμο είναι εμπορικό, συγκοινωνιακό, πολιτιστικό και διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Τριχωνίδας. Έχει όμορφο φυσικό περιβάλλον με καταπράσινους λόφους, πηγές και πλατάνια, ενώ διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα με τα πέτρινα σπίτια του.

Αξιοθέατα του Θέρμου είναι η λίμνη Τριχωνίδα, που είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής όπου υπάρχει αναπαράσταση κρυφού σχολείου με κέρινα ομοιώματα, το μοναστήρι της Μυρτιάς το οποίο ιδρύθηκε το 1491 και ο Εύηνος ποταμός που προσφέρεται για ράφτινγκ.

 

Φωτό:  https://www.dimos-thermou.gr/website/directory/θερμο/