Μενού Κλείσιμο

Θέρμα Ικαρίας

 

 

Το χωριό Θέρμα είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός της Ικαρίας που όμως αποτελεί και τη βασική λουτρόπολη του νησιού, χάρη στις ιαματικές του πηγές, στις οποίες οφείλεται και το όνομά του. Βρίσκεται λίγα μέτρα πιο μακριά από την αρχαία πόλη των Θέρμων και μερικά μέτρα ανατολικά από τον Άγιο Κήρυκο.

Η αρχαία πόλη των Θέρμων καταποντίστηκε στη θάλασσα από άγνωστη αιτία, γύρω στα τέλη του 2ου με αρχές του 1ου π.Χ. αιώνα. Από τότε μέχρι και το 1901, που ανακαλύφθηκε τυχαία μία ιαματική πηγή, η λουτρόπολη δεν υπήρχε, καθώς οι πηγές ήταν βυθισμένες. Το 1925 που η Ικαρία είχε πια ενσωματωθεί στην Ελλάδα ξεκίνησαν έρευνες για την ανάδειξη των πηγών, με την ανάπτυξη της λουτρόπολης των Θέρμων να ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Οι πηγές θεραπεύουν πολλές παθήσεις χάρη στα ραδιενεργά τους νερά και η φήμη τους έχει εξαπλωθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα λειτουργούν 3 υδροθεραπευτήρια (Σπήλαιο, Απόλλων, Κράτσα) σύγχρονων προδιαγραφών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για ίαση μεγάλου αριθμού λουόμενων. Επίσης, στο δυτικό άκρο του χωριού βρίσκεται η σπηλιά, στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να κολυμπήσει στις υπερσύγχρονες πισίνες και να απολαύσει χαμάμ.

Δίπλα από το μικρό λιμανάκι των Θέρμων βρίσκεται η παραλία του χωριού. Στο χωριό υπάρχουν πολλά καταλύματα υψηλής δυναμικότητας και παροχών, ικανά να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, εστιατόρια και καφετέριες.

Κοντά στο χωριό, στον δρόμο προς τον Άγιο Κήρυκο που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα, βρίσκεται το καταπράσινο φαράγγι των Θέρμων που καταλήγει στον γραφικό κόλπο και προσφέρει μια ωραία θέα. Ενδιαφέρον έχει η μικρή γειτονιά των Φωκιανέικων με τα παραδοσιακά σπίτια των καπεταναίων και των ναυτικών και το εκκλησάκι της Αναλήψεως με τον μπλε τρούλο του να ξεπροβάλλει δίπλα στη θάλασσα.

 

 

Φωτό:  http://www.island-ikaria.com/villages/Therma