Μενού Κλείσιμο

Ταξιάρχης Γρεβενών

Ο Ταξιάρχης είναι χτισμένος στην αριστερή όχθη του Αλιάκμονα, δίπλα στην παλαιά εθνική οδό Κοζάνης-Γρεβενών, σε υψόμετρο 640 μέτρων. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Γρεβενών και κατά την απογραφή του 2011 είχε 256 κατοίκους.

Παλιότερα ο οικισμός ονομαζόταν Κουσκό και Κοσικό ή Κοχισκό, σλάβικης προέλευσης, ενώ αρχικά βρισκόταν σε άλλη τοποθεσία. Το σημερινό τοπωνύμιο οφείλεται στην παρακείμενη Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Υπήρξε κεφαλοχώρι επί Τουρκοκρατίας αλλά το 1824 οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να το πουλήσουν στον Μπέη της περιοχής. Κατάφεραν να το αγοράσουν ξανά το 1842 και το χωριό έγινε πάλι κεφαλοχώρι. Απελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1912, όπως και οι υπόλοιποι οικισμοί της περιοχής των Γρεβενών.

Το σημαντικότερο αξιοθέατο του Ταξιάρχη είναι η Μονή Ταξιαρχών που ιδρύθηκε στα ερείπια παλιότερου ναού και έχει τη σημερινή του μορφή από τον 19ο αιώνα. Το συγκρότημα περιλαμβάνει το λιτό καθολικό που βρίσκεται στο κέντρο της εσωτερικής αυλής, κελιά, το αρχονταρίκι, διάφορους βοηθητικούς χώρους, το βορδοναρείο (στάβλος), το φωτάναμα (θερμαινόμενη αίθουσα με εστία)  και τον φούρνο. Το καθολικό της μονής ανήκει στον εγγεγραμμένο σταυροειδή αθωνικό τύπο και, σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε το 1815. Ο πύργος του κωδωνοστασίου χτίστηκε το 1897 από μαστόρους του χωριού Καλλονή, ενώ τα κελιά οικοδομήθηκαν το 1933.