Μενού Κλείσιμο

Σύβρος Λευκάδας

O Σύβρος είναι χωριό της νότιας Λευκάδας χτισμένο σε μια πλαγιά, σε υψόμετρο 230 μέτρων. Περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση, ενώ διέρχονται από αυτό πολλοί χείμαρροι και υπόγεια νερά που σχηματίζουν πηγές, γι’ αυτό παλιότερα είχε τους περισσότερους νερόμυλους στην περιοχή. Έχει εντυπωσιακή θέα προς τον κάμπο της Βασιλικής.

Το χωριό αναφέρεται για πρώτη φορά σε έγγραφα του 1600. Ήταν κεφαλοχώρι και ένα από τα τρία μεγαλύτερα χωριά της Λευκάδας. Κάποτε θα πρέπει να ήταν βοσκότοπος και μάλιστα χοίρων καθώς εκεί παραπέμπει η ετυμολογία του ονόματός του, συς+βη+βρώσκω. Σήμερα έχει περίπου 400 μόνιμους κατοίκους.

Από τον Σύβρο καταγόταν από την πλευρά της μητέρας του ο Αλέκος Παναγούλης και η προτομή του βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Κοντά βρίσκεται και η Παναγία στο Λιθάρι που είναι χτισμένη πάνω σε ένα βράχο.

Στο χωριό λειτουργεί το ιδιωτικό μουσείο ελιάς Fabbrica ‒καθώς η ελιά είναι από τα σημαντικότερα προϊόντα της περιοχής‒ που στεγάζεται σε παλιό ελαιοτριβείο το οποίο έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Στην περιοχή του Σύβρου υπάρχουν πολλά όμορφα μονοπάτια για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της φύσης. Οι πιο όμορφες διαδρομές οδηγούν στις πηγές του φαραγγιού της Κερασιάς, στο δάσος της Δάφνης με τα πλατάνια και την πηγή και στη σπηλιά του Καρούχα.

Φωτό: https://golefkas.gr/