Μενού Κλείσιμο

Συκιά Μετάλλων Σερρών

Η Συκιά (ή Συκέα) είναι ένα μικρό ημιορεινό χωριό των Σερρών, χτισμένο σε υψόμετρο 250 μέτρων. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Εμμανουήλ Παπά και έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους.

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, το χωριό ονομαζόταν Σοκόλ, δηλαδή Συκιά, λόγω των πολλών συκιών που υπήρχαν στην περιοχή. Πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή η Συκιά κατοικούνταν από Τούρκους. Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι Τούρκοι αποχώρησαν από το χωριό και στη θέση τους ήρθαν και εγκαταστάθηκαν Έλληνες πρόσφυγες, στους οποίους παραχωρήθηκαν χωράφια και ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια της γης.

Σε μικρή απόσταση από τη Συκιά, στο λόφο του Αγίου Αθανασίου, έχουν έρθει στο φως ερείπια κώμης των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Επίσης, κοντά στο χωριό σώζεται γέφυρα που χρησιμοποιούνταν κατά τα ρωμαϊκά χρόνια και ήταν χτισμένη πάνω στον αρχαίο λιθόστρωτο δρόμο που ένωνε τους οικισμούς και τα κάστρα του Μενοίκιου όρους. Ίχνη του δρόμου είναι σήμερα εμφανή σε διάφορα σημεία κοντά στον οικισμό.

Η μικρή μονόκλιτη βασιλική του Τιμίου Σταυρού είναι γεμάτη με όμορφες αγιογραφίες. Προς τιμήν της κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται στο χωριό μεγάλο πανηγύρι. Κοντά στη Συκιά βρίσκεται και το παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου.

Φωτό: https://www.imsn.gr/