Μενού Κλείσιμο

Συκιά Κορινθίας

Η Συκιά είναι ένα γραφικό παραλιακό χωριό χτισμένο κατά μήκος του Κορινθιακού κόλπου σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο. Αποτέλεσε αγαπημένο «λιμάνι» για ποιητές όπως ο Άγγελος Σικελιανός και ο Κώστας Καρυωτάκης και εξακολουθεί να μαγεύει τους επισκέπτες με την ηρεμία, την ομορφιά και την ιστορία της που αναδεικνύεται μέσα από τα κτίρια και τα αξιοθέατά της.

Η ονομασία του οικισμού έχει αλλάξει πολλές φορές κατά το παρελθόν. Η αρχική του ονομασία, σύμφωνα με ναυτικούς χάρτες του 1700, ήταν Όρμος Αγίου Νικολάου επειδή η θάλασσα βρισκόταν πιο μέσα από ότι είναι σήμερα και στην περιοχή σχηματιζόταν ένας όρμος με ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο. Αργότερα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Πύργος, τοπωνύμιο που προήλθε από τον περίφημο πύργο του Χαλήλ αγά, παππού του άρχοντα της Κορίνθου Κιαμήλμπεη, ο οποίος σώζεται μέχρι σήμερα. Κοντά στον πύργο βρισκόταν μια παλιά συκιά που ποτιζόταν με κρυστάλλινο νερό ‒βουνίσιο το ονόμαζαν‒  από ένα παλιό υδραγωγείο και στη σκιά της κάθονταν οι οδοιπόροι για να ξεκουραστούν. Η τοποθεσία ονομάστηκε «στη Συκιά» και σιγά σιγά ο οικισμός άρχισε να αποκαλείται Πυργοσυκιά.

Η περιοχή κατοικείτο από αρχαιοτάτων χρόνων, όπως μαρτυρούν αρχαίοι τάφοι, αγγεία και ειδώλια που κατά καιρούς έχουν έρθει στο φως σε διάφορα σημεία του οικισμού. Ωστόσο, ως πρώτοι οικιστές του σημερινού χωριού θεωρούνται ο Ιωάννης και Γεώργιος Ιωάννου και άλλοι άρχοντες των Τρικάλων που ήρθαν και έχτισαν τα πρώτα αρχοντικά το 1842. Σύμφωνα με περιγραφές, τα πέτρινα σπίτια του οικισμού είχαν πόρτες με ημικυκλικά υπέρθυρα, παράθυρα με ημικυκλικά τόξα και ξύλινα μπαλκόνια, ενώ γύρω τους βρίσκονταν κήποι με μουριές, κυπαρίσσια, οπωροφόρα και αμπελώνες.

Σημαντικά αξιοθέατα της Συκιάς είναι ο παλιός λίθινος Πύργος του Κιαμήλμπεη που αναστηλώθηκε τα τελευταία χρόνια, τα νεοκλασικά σπίτια που αποδεικνύουν την άνθιση που γνώρισε η περιοχή από το εμπόριο σταφίδας,  η βίλα του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ που χτίστηκε το 1916 και συνδυάζει αρχαιοελληνικά, ενετικά και βυζαντινά αρχιτεκτονικά στοιχεία και ο σιδηροδρομικός σταθμός.

Ενδιαφέρον έχουν και οι δύο εκκλησίες της Συκιάς. Η βυζαντινού ρυθμού εκκλησία της Κοίμησης θεμελιώθηκε το 1842 στη θέση μικρότερου ναού της Παναγίας, ενώ η Αγία Βαρβάρα που έχει ρυθμό βασιλικής, είναι χτισμένη από πέτρα και βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος. Η Αγία Βαρβάρα θεμελιώθηκε το 1966 με δαπάνες του ανιψιού του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη.

Φωτό: https://www.xylokastro-evrostini.gov.gr/