Μενού Κλείσιμο

Σβορωνάτα Κεφαλονιάς

Τα Σβορωνάτα βρίσκονται στη νοτιοδυτική ακτή της Κεφαλονιάς σε μια κατάφυτη περιοχή. Είναι ένα γραφικό χωριό που διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, με στενά δρομάκια, ολάνθιστες αυλές και υπέροχες αμμώδεις παραλίες σε κοντινή απόσταση. Απέχει 9 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι και έχει περίπου 700 μόνιμους κατοίκους.

Το χωριό πήρε το όνομά του από την αριστοκρατική οικογένεια Σβορώνου. Από εκεί καταγόταν ο συνταγματάρχης Δημήτριος Σβορώνος ο οποίος πολέμησε στη Μακεδονία το 1912 και σκοτώθηκε μαχόμενος για την απελευθέρωση της Κατερίνης. Στην πλατεία των Σβορωνάτων που φέρει το όνομά του υπάρχει προτομή του.

Η κεντρική εκκλησία του χωριού, βασιλική επτανησιακού-κεφαλονίτικου ρυθμού, είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. Θαυμάσιο είναι το καμπαναριό της, ενώ στο εσωτερικό της έχει τέμπλο, θρόνο και οροφή επικαλυμμένα με φύλλα χρυσού και πολύτιμες εικόνες με την αρχαιότερη που απεικονίζει τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο να χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Στο χωριό φυλάσσεται και η μοναδική στα Επτάνησα αρχαιότατη Ιερά Εικόνα του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις. Στην περιοχή σώζονται ακόμη ερείπια της εκκλησίας που είχε ανεγερθεί προς τιμήν του.

Κοντά στο χωριό υπάρχουν τρεις αμμώδεις παραλίες, οι Άμμες, η Άβυθος και ο Άι Χέλης. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο βράχος του Λόρδου Μπάυρον στα Λάκηθρα, όπου καθόταν ο μεγάλος ποιητής και φιλέλληνας προς αναζήτηση έμπνευσης λόγω του γαλήνιου τοπίου και της υπέροχης θέας προς το Ιόνιο και τη Ζάκυνθο.

 

Φωτό: https://visitkefaloniaisland.gr/