Μενού Κλείσιμο

Στρυμονικό Σερρών

Το Στρυμονικό (ή Στρυμωνικό) βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Στρυμόνα από τον οποίο προέρχεται και το όνομα του χωριού. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Ηρακλείας και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 1.619 κατοίκους.

Η πρώτη γραπτή αναφορά στο χωριό σώζεται από πρακτικό απογραφής του θέματος Θεσσαλονίκης του έτους 1321 όπου καταγράφεται ως Ουρλίακον. Η ονομασία Ουρλίακον έχει σλάβικη προέλευση και σημαίνει αετότοπος. Στα νεότερα χρόνια και μέχρι το 1927 που μετονομάστηκε σε Στρυμονικό, το χωριό ονομαζόταν Ορλίακο.

Πολιούχος του Στρυμονικού είναι ο Άγιος Αντώνιος με την εκκλησία του να χρονολογείται από το 1703. Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι το οικόπεδο που χτίστηκε η εκκλησία δωρήθηκε από κάποιον Τούρκο που κατοικούσε στο χωριό, επειδή ο θαυματουργός Άγιος Αντώνιος γιάτρεψε την παράλυτη γυναίκα του. Η εικόνα του Αγίου Αντωνίου μέχρι το χτίσμα της εκκλησίας ήταν κρεμασμένη σε ένα δένδρο φτελιά, (καραγάτσι). Κάηκε το 1982 και αναστηλώθηκε τον ίδιο χρόνο. Το 1972 δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, χτίστηκε η εκκλησία των Κυρίλλου και Μεθόδιου.

Φωτό: https://www.gtp.gr/(Φωτογραφία © Portal Ελληνικών Αεροφωτογραφιών )