Μενού Κλείσιμο

Στρατοί Παλαιοχώρας, Χανιά

Οικισμός της κοινότητας Παλαιοχώρας Σελίνου. Είναι κτισμένος σε ορεινή περιοχή σε υψόμετρο 650 περίπου μ. και κατοικείται από 50 άτομα. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία και την οικόσιτη κτηνοτροφία. Το κυριότερο εισόδημά τους προέρχεται από την παραγωγή λαδιού.

Το όνομα αυτό πιθανά να δόθηκε στο χωριό τον καιρό της Τουρκοκρατίας. Εξ αιτίας της κεντρικής θέσης, που κατέχει στην επαρχία Σελίνου, οι Τούρκοι διατηρούσαν εδώ πολύ στρατό. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει το ότι πολλές τοποθεσίες του χωριού ονομάζονται μετιρίζια. Γι’ αυτό και έδωσαν στο χωριό το όνομα Στράτους που διατήρησε μέχρι το 1966. Από το 1966 όμως και μετά είναι περισσότερο γνωστό σαν Στράτοι.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή το χωριό πήρε αυτό το όνομα επειδή είναι χωρισμένο σε πολλές γειτονιές που συνδέονται μεταξύ τους με μικρούς δρόμους, στράτες. Έτσι πήρε την ονομασία Στράτες και αργότερα Στράτους – Στράτοι.

Στην περιοχή υπάρχουν τα θεμέλια πολλών παλιών εκκλησιών, που ανακαλύφθηκαν μετά από ανασκαφές. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι η περιοχή πρέπει να κατοικήθηκε αρκετά πριν την Τουρκοκρατία. Τον καιρό της Τουρκοκρατίας δεν έμεινε εδώ κανένας Χριστιανός.

Κατά τη Γερμανική Κατοχή οι κάτοικοι των Στράτων έδειξαν μεγάλο θάρρος και τόλμη. Και για αρκετό καιρό μάλιστα έκρυψαν και περιέθαλψαν ομάδα στρατιωτών του εκστρατευτικού σώματος των Νεοζηλανδών. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση της Ν. Ζηλανδίας τους απένειμε δίπλωμα ευγνωμοσύνης.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.