Μενού Κλείσιμο

Στούπα Μεσσηνίας

Η Στούπα είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης, χτισμένο στους πρόποδες του Ταΰγετου σε μια περιοχή γεμάτη ελαιώνες. Είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός χάρη στη γραφικότητά της και στις δύο αμμώδεις παραλίες της με τα πεντακάθαρα νερά.

Είναι ένας νεόδμητος οικισμός που δημιουργήθηκε από κατοίκους του κοντινού χωριού Λεύκτρο. Αρχικά ονομάστηκε Ποταμός από το ποτάμι Δράκος ή Δρακολάγκαδο που τη διέσχιζε. Για τη σημερινή του ονομασία υπάρχουν δύο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη προέρχεται από την αραβική λέξη στούπα που σημαίνει παραλία ή γιαλός, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή προέρχεται από τα στουπιά, δηλαδή τις φυτικές ίνες του λιναριού, που μάζευαν οι ντόπιοι και τα έβαζαν μέσα στην θάλασσα για να μαλακώσουν και να τα επεξεργαστούν πιο εύκολα.

Στη Στούπα έζησε για δύο χρόνια ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης και ο Γιώργος Ζορμπάς από τον οποίο εμπνεύστηκε τον ήρωα του μυθιστορήματός του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά. Οι δύο άντρες εργάζονταν στα εγκαταλελειμμένα σήμερα ορυχεία της Πραστοβάς, όπου και γνωρίστηκαν. Στον οικισμό υπάρχει προτομή του Καζαντζάκη και διατηρείται μέχρι σήμερα το σπίτι στο οποίο διέμενε, ενώ στο νότιο ακρωτήριο του κόλπου είναι προσβάσιμη η σπηλιά όπου λέγεται ότι πήγαινε και έγραφε το βιβλίο του. Κατά την περίοδο της παραμονής του στη Στούπα επισκέφτηκαν τον Καζαντζάκη ο Άγγελος Σικελιανός με τη γυναίκα του Εύα Πάλμερ, η Μαρίκα Κοτοπούλη και η Κυβέλη.

Εκτός από τις παραλίες της, τα στοιχεία που κάνουν μοναδική τη Στούπα είναι η άγρια ομορφιά που της προσφέρει ο Ταΰγετος με τις απόκρημνες πλαγιές, τα φαράγγια και τα όμορφα μονοπάτια που οδηγούν σε κοντινά παραδοσιακά χωριά.

Κάθε Σεπτέμβριο διοργανώνονται στη Στούπα τα «Καζαντζάκεια», πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα που είναι αφιερωμένα στον Νίκο Καζαντζάκη. Το μεγάλο πανηγύρι της Στούπας γίνεται το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και συγκεντρώνει κόσμο από όλη τη γύρω περιοχή.

Φωτό: https://messinia.mobi/