Μενού Κλείσιμο

Στενή Ευβοίας

Η Στενή είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις παρυφές της Δίρφυος, του ψηλότερου βουνού της Εύβοιας. Aπλώνεται σε υψόμετρο 450 μέτρων, σε μια κατάφυτη περιοχή με πηγές με γάργαρα νερά που κατεβαίνουν από το βουνό. Απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα και αριθμεί 393 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η περιοχή ονομαζόταν Κλεισούρα και ήταν λημέρι των κλεφτών, των λεγόμενων Κλαριτών. Η Άνω Στενή δημιουργήθηκε το 1790 από τους κατοίκους του εγκαταλελειμμένου σήμερα οικισμού Σκουντέρι που ήθελαν να αποφύγουν τον τουρκικό ζυγό. Λέγεται  ότι την Κλεισούρα δεν την πάτησαν Τούρκοι στα χρόνια της σκλαβιάς.

Το σημερινό χωριό αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Άνω και Κάτω Στενή και τον εγκαταλελειμμένο πια οικισμό Πύργο, γνωστό και ως Σκουντέρι. Κέντρο της Στενής είναι η πλακόστρωτη πλατεία της με τις βρύσες και τα πλατάνια, όπου βρίσκονται τα καφενεδάκια  και οι παραδοσιακές ταβέρνες. Από  εκεί ξεκινούν μονοπατάκια που διατρέχουν ολόκληρο το χωριό.

Λίγο έξω τη Στενή βρίσκεται η βρύση «του γιατρού», σε μια υπέροχη ρεματιά με πλατάνια και τρεχούμενα νερά, μπροστά στην οποία οργανώνεται αγορά από τις γυναίκες της Στενής και των γύρω χωριών, όπου πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα.

Στη νότια πλαγιά της Δίρφυς, κοντά στο χωριό, ξεδιπλώνεται το Αισθητικό Δάσος Στενής που συγκαταλέγεται στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura. Το μαγευτικό δάσος που αποτελεί πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες έχει ρυάκια, φαράγγια, διαφορετικά είδη δέντρων και φυτών, μικρά άγρια ζώα και σπάνια πουλιά.